Förskolans dag 2020

Intervju med tre förskolepedagoger

I dag på förskolans dag vill lyfta alla som arbetar inom förskola i Sverige. Coronakrisen har verkligen satt nya krav på personalen inom barnomsorg som har arbetat hårt för att verksamheten ska fortsätta som vanligt och för att allt ska kännas tryggt för barnen.

Dagen till ära har vi frågat Charlotte, Jessica och Patricia, tre av våra pedagoger på Hindby förskola om hur deras arbete ser ut!

Charlotte

Charlotte arbetar som förskollärare. Hon berättar att de har det bra på förskolan just nu och de känner inte av Corona särskilt mycket.

– Det är full barngrupp igen, men för ett par veckor sedan var det bara 1/3 på plats.

Jobbet har förändrats lite jämfört med hur det var förut.

– Det känns som vi har större fokus på hygien och att undervisningen lyfts till att vara mer utepedgogisk än vad vi vanligtvis gör.

Charlotte arbetar med 1-2-åringar, så de försöker att hålla kvar sina rutiner för deras trygghet. Men i dag är det förskolans dag och då är det speciellt firande.

– Förskolans dag firas med Bamseloppet på ett grönområde i närområdet. Vi firar utan vårdnadshavare och området är stort nog för oss att vara utspridda i olika stationer. Till lunch blir det korvgrillning. På eftermiddagen blir det sång och dans från olika länder och kulturer ute på gården.

Jag frågar Charlotte om det är någonting särskilt som hon vill uppmärksamma från sin förskola dagen till ära.

– Jag vill lyfta sammanhållningen på förskolan och hur vi tillsammans har blivit starkare, öppnat upp oss för varandra under dessa kristider. Alla känslor har varit tillåtna och diskussionerna har varit öppna och konstruktiva.

Jessica

Jessica arbetar också som stolt förskollärare på avdelningen Dag Hammarskjöld där alla barn är födda 2017. Hon berättar om sitt arbete och om hon ser några förändringar jämfört med förut.

– I dessa Corona tider känns vårt viktiga arbete ännu viktigare, både för att samhället ska kunna fungera men också för att barnen ska få ett andrum och undervisningsmiljö där allt är som vanligt, nästan.

På frågan om vilka aktiviteter de gör för att barnen ska känna att allt är som vanligt svarar hon att det är extra viktigt att i dessa oroliga tider låta barnen möta trygga och positiva vuxna som kan svara och lyssna på deras funderingar kring allt som händer.

– De äldre barnen kan sätta ord på sin oro och de yngre behöver kanske en extra famn att tanka trygghet i.

Jessica arbetar även som vikarie/bemanningsansvarig, så varje morgon ser hon över så alla fem avdelningar ska fungera praktiskt. De nya restriktionerna om att vara helt symtomfri i minst två dagar påverkar arbetet mycket och frånvaron är större just nu.

– Men en positiv konsekvens av det är att för första gången under mina 20 år i förskola så har vi inga barn med med rinnande näsor på plats. Föräldrarna håller sina snuviga barn hemma och vi uppskattar verkligen vårt samarbete för att slippa smittspridning. Jag vill också tillägga att barnen, stora som små, är nu fantastiska på att tvätta händerna! Länge och väl, alla sidor och alla fingrarna tvålas in. På ett lekfullt sätt har barnen med hjälp av ramsor och sånger lärt dig vad alla handens fingrar heter och att tvålen ska gnuggas in läääänge. Sången ”inte glömma tummen” , hörs dagligen.

När inget annat längre är som vanligt är förskolans trygga kontinuerliga rutiner så viktiga för våra barn. Undervisningen bedriver de i stort sett som vanligt. På förskolans dag ska de göra någonting speciellt för att fira.

– På förskolans dag ska vi tillsammans med Rör-Else springa ett gemensamt Bamselopp för att uppmärksamma den viktiga dagen. Det blir gympa, uppvärmning, Bamselopp, korvgrillning på förmiddagen och dans till musik från världens alla delar på eftermiddagen. Rörelse, gemenskap och glädje i en härlig blandning!

Patricia

Patricia upplevde den första tiden som ganska jobbig. Det var mycket information att förhålla sig till och mycket som behövde implementeras i verksamheten. I dag känner hon sig lugnare. De nya rutinerna är på plats och det är bara friska vuxna och barn i verksamheten, någonting som även tagits väldigt väl emot av alla vårdnadshavare.

– Jag anser inte att mitt arbete har förändrats avsevärt under coronakrisen. Det enda är väl att vi är ännu mer noggranna med handtvätt. Vårdnadshavare har berömt oss för just detta. De märker där hemma hur noga barnen tvättar sina händer och att de använder sig av en speciell metod.

Arbetet just nu är i ett nytt normalläge, säger Patricia, samtidigt som verksamheten fortgår som den brukar.

– Vi arbetar i våra mentorsgrupper och i storgrupp. Denna månaden har vi arbetat med Ute-Ugo som välkomnade barnen i en värld med Hållbar Utveckling. Vi anser detta som en väldigt viktig del i vår verksamhet att implementera goda och hållbara vanor hos våra barn så de kan utvecklas till ansvarsfulla medborgare och sprida kunskap. Aktiviteter som vi har erbjudit barnen var källsortering på ett lekfullt och roligt sätt. Premiär besöket i vårt Återvinnings hus skapade möjlighet till reflektion samt implementering av nytt material som kan återvinnas.

Även Patricia lyfter förskolans dag som en rolig och uppskattad bemärkelsedag.

– Aktiviteten avslutades med medalj och utdelning av diplom. Det var väldigt uppskattat av våra barn. Efter aktiviteten samlades vi på gården där vi mötes av vår kock som bjöd på grillad korv.