Informationsbrev om vår inskickade ansökan om att utöka en av våra förskolor

Tisdag 25/4 2023

Vi är så stolta över vår verksamhet och den utbildning som alla våra pedagoger ger ditt och alla andras barn på Hackspettens, Barnens lilla Academias och Dibbers enheter här i Linköping. Vi har alla hört om den omstrukturering som sker på de kommunala förskolorna och skolorna här i kommunen. Både jag och Peter får dagligen samtal från oroliga föräldrar och personal som söker både nya platser eller arbete hos oss.

För att möta alla oroliga föräldrars behov, och för att nå fler barn med vår fantastiska verksamhet, så har vi skickat in en ansökan om att utöka vår förskola, Dibber Abisko, med en ytterligare lokal. Vi har ordnat med en lokal som står renoverad och redo för oss att börja verksamheten i. Men vi har nu fått höra att utbildningsnämnden inom kort riskerar att säga nej till den här ansökan – trots att det enligt oss och gällande praxis inte finns något lagligt stöd för dem att göra det. Kommunen hävdar att den här utökningen, om 30 platser, medför att det uppstår så kallade ”påtagliga negativa följder” för hela Linköpings förskolesystem.

Både jag och Peter är otroligt förvånade över det här agerandet och att barnens behov av små och trygga förskolor inte blir lyssnat på. Det är en fråga som vi och Dibber och många med oss har kämpat för under många år. Det är också därför vi har valt att bli en del av Dibber.

Vi vill med det här brevet hålla er föräldrar underrättade om vad som är på väg att ske och trygga er i att det här inte kommer att påverka någon av våra befintliga förskolor eller ditt barn. Vi är dock otroligt ledsna över att inte kunna erbjuda ytterligare 30 barn en trygg och bra utbildning hos oss.

Vi hoppas att politikerna i utbildningsnämnden ändå väljer att godkänna vår ansökan, och att de inte på det här sättet medvetet fattar ett beslut utan laglig grund.

Om du känner någon, eller vet något sätt som vi kan få fler att förstå vad det är som är på väg att hända i Linköping, så får du gärna höra av dig till mig. Vi vill hitta en smart väg framåt som ändå innebär att vi inte behöver säga nej till fler barn.

Med vänliga hälsningar

Anna Reinhed, rektor