Om Vallpojken förskola

Välkommen till Vallpojkens förskola! Vi har totalt 90 barn på förskolan fördelat på 5 avdelningar. Två avdelningar för barn 1-3 år och två avdelningar barn 3-4 år och våra äldsta barn 5 år är på en avdelning. På varje avdelning har vi en förskollärare och två barnskötare.  

Vi har också eget kök där vår kock lagar fantastiskt god mat från grunden. 

Vi har ett Naturkoncept på förskolan vilket innebär att vi tar med barnen ut ca 2 gånger/vecka till närliggande natur för att barnen ska få möjlighet att utforska. Det är viktigt med Naturglädje där barnen ska trivas och må bra av att vara ute. En gång/månad gör vi en längre utedag då vi även äter lagad mat i naturen. Några av våra pedagoger är utbildade av Friluftsfrämjandet för våra utomhusaktiviteter där barnen lär sig av vad naturen har att erbjuda.  

För oss är det viktigt att vi utgår från barnens nyfikenhet och intresse som en grund för barnens lärande.  

Vårt tema som är med hela året är ”Rädda Jorden” där fokus ligger mycket på hållbarhet och  

Alla våra 7 Lärvänner som representerar Läroplanen finns med i det dagliga arbetet på förskolan. 

Alla barn på förskolan får en egen Dibber ryggsäck med bl a vattenflaska, matlåda och varselväst. 

  • Naturkoncept – Samspel med naturen – Naturglädje 
  • Barnens inflytande i fokus 
  • Tematiskt arbete skapar en helhet 
  • 7 Lärvänner som stödjer barnens lärande 

 

Alla Dibbers lärvänner med texten: Vi får världens viktigaste värden att växa

En dag på Vallpojkens förskola

Förskolan öppnar kl. 7.00. Vi har ”utelämning” på yngre barnens gård då hela förskolan är sammanslagen mellan kl. 7-8, därefter delar vi på oss, de äldre barnen och pedagogerna går till sin sida av gården.

Alla avdelningar har en fruktstund med undervisning vid 9 tiden då man går igenom hur ser dagen och vi kan även ha språk- eller matematikmoment. Vi fångar undervisningsstunder under hela dagen, utifrån barnens nyfikenhetsfrågor och intresse.

Vår målsättning är att erbjuda barnen likvärdiga lärmiljöer ute som inne.

Innan lunch har vi en liten återkopplingsundervisning eller temaundervisning medan 1 pedagog och 1-2 barn dukar. Sen presenterar de maten och hälsar oss välkomna till bords. Efter lunch har alla barn en återhämtningsstund med saga eller lugnmusik.

Efter lugna stunden får barnen fritt välja aktivitet som våra olika mötesplatser i lärmiljön erbjuder.

Vid kl. 14.00 serveras ett mellanmål som kan ätas både ute och inne. Under eftermiddagen fångar vi igen små undervisningsstunder utifrån barnens nyfikenhetsfrågor och intressen. Hos oss på Vallpojken är ”alla barn allas barn”. På så sätt skapas en ökad trygghet samt många lärstunder med olika pedagoger. Vid kl.16.00 slår vi ihop oss igen på yngre barns avdelningen, ute eller inne. Förskolan stänger kl.17.30

Varmt välkommen till oss på Vallpojkens förskola!