Projekt omtanke är ett projekt på Runborg förskola och skola som utgår från Dibbers värdegrund. Värdegrunden handlar om medmänsklighet och omtanke om sig själv och andra. Projektet påbörjas nu i december och fortsätter sedan under nästa termin. Under december passar Runborg på att fånga julandan.
-Vi vill sprida ljus i en tid som är mörk på flera sätt. Det blev otroligt fint och uppskattat. Luciatåget fick gå utanför äldreboendet på grund av rådande omständigheter. Vi såg till och med en och annan tår, säger Anna Söderberg Bruce.
Anna är rektor på Runborg förskola sedan augusti 2021 och sedan i början av december intar hon även rollen som rektor på Runborg skola, så blir skola och förskola en enhet.
Efter en fin början på projektet med Luciatåg på äldreboende och adventshälsningar i närområdet så träffar vi Anna så att hon får berätta mer om julandan från Runborg.
Luciatåg och hembakat på Rallarrosens äldreboende
Den 13 december, på självaste Lucia, fick äldreboendet Rallarrosens i Täby kyrkby besök av ett Luciatåg från Runborg skola. Runborg skola lussade och förskolan hade bakat lussebullar och pepparkakor som det bjöds på.
I luciatåget stod Lucia, tärnor och tomtar som bjöd på skönsång för den aningen äldre publiken. När Luciatåget var klara följdes de av varma och rungande applåder.
– Det var otroligt stämningsfullt och ett fint sätt att sprida glädje, visa omsorg och vara varmhjärtade mot människorna omkring oss. Barnen får också känna hur det känns att göra andra glada, säger Anna.
Det var inte bara äldreboendet Rallarrosen som fick njuta av luciatåget, under dagen bjöds på totalt tre föreställningar, så vårdnadshavare också fick njuta av luciatåget, helt enligt tradition.
Adventshälsningar i närområdet
Ett annat exempel på att fånga julandan i december är att barnen ger bort adventshälsningar. På första advent var det flera Runborgfamiljer och andra familjer i närområdet som fick en fin adventshälsning från Runborgs barn och elever.
– Vi har redan fått fin respons på våra adventshälsningar som sändes ut den 1:a advent. Det känns verkligen bra att vi kan omsätta värdegrunden i praktik. Vi ska vara varma människor med hjärta för varandra. Det var otroligt fins när vi nåddes av ett mejl från en av dem som fick en hälsning, det blev så tydligt att vi lyckats med vår intention, säger Anna.
”Hej! Vi bor i Täby Kyrkby och jag vill tacka för den fina adventshälsning som kom i vår brevlåda. Det var ett fint sätt att visa omtanke i dessa besvärliga tider. Du får tacka alla barn från oss att det var väldigt uppskattat.”
Mejl från en mottagare av adventshälsning
En vi-känsla baserad på värdegrunden
Att arbeta tillsammans med värdegrunden är ett sätt att skapa en positiv ”vi-känsla” nu när de två enheterna skola och förskola blir en och samma enhet.
Anna, som får medhåll av hela personalgruppen:
– Det är fantastiskt att se barn och elevers engagemang och vilja att glädja någon annan!
Om Dibbers värdegrund
Dibbers värdegrundsarbete skolor och förskolor pågår ständigt på förskola och skola, det är grunden för att barn och elever ska må bra, känna sig trygga och få de bästa förutsättningarna för omsorg, utveckling och lärande.