Skolval till 2023 Malmö kommun

Dags att välja skola i Malmö

Har du barn som ska börja eller byta skola till hösten? Här har vi samlat information till dig som ska söka en grundskola till ditt barn i Malmö kommun.

Dibbers skolor i Malmö

Ansökningsperiod 2023 i Malmö kommun

Så ansöker du till grundskola i Malmö kommun

Du kan sedan 2022 söka till friskolor i kommunens egna system.

Det är viktigt att du ansöker via ”Mitt skolval” på Malmö kommun för att kunna få plats på en friskola i samband med ”Söka skola 2023”.

OBS – man måste alltså både stå i Dibbers kö och ansöka i Söka skola för att kunna få en plats i samband med denna ansökningsperiod.

Enligt Malmö kommuns hemsida så är ansökningsperiod inför hösten mellan den 11 januari–1 februari 2023. Länk till Malmö kommuns hemsida.

Skolvalet

Skolplikt gäller (sedan 1 januari 2018) från det att ditt barn är 6 år gammalt.

När du väljer förskoleklass, som förut hette nollan eller sexårsverksamhet, så väljer du vilken skola ditt barn ska börja i. Förskoleklassen är en övergång mellan förskola och skola och pedagogerna arbetar med barnets lärande på ett lekfullt sätt.

I Malmö kommun ska du ansöka till minst en och max sju kommunala grundskolor i e-tjänsten.

Dibbers skolkö

Dibber har en egen skolkö till alla våra skolor, du kan ställa ditt barn i kö hos oss året om. Under skolvalet krävs dock att du även ställer dig i kommunens kö. Kontakta gärna rektor på den skola som du är intresserad av för mer information samt hjälp ansöka.

Kommunens skolkö

I e-tjänsten anger du vilken skola du önskar i första, andra, tredje, fjärde, femte, sjätte och sjunde hand. Du han ändra dina val under hela ansökningsperiden.

Om barnet har fler vårdnadshavare så måste samtliga skriva under innan du skickar in ansökan.

Läs mer på Malmö kommuns hemsida

Webbsida för ansökan

När skolvalsperioden öppnar i Malmö kommun, så kan du gå in via denna länk och följa instruktionerna för att göra ansökan på kommunens webbsida. Du loggar in med bank-id (information om det nedan).

Du kan när som helst ansöka i Dibbers egna kösystem. Kicka på knappen nedan för att komma till ansökan.

Bank-id

För att få ett Bank-id så ska du ha ett svenskt personnummer och vara kund i en bank som ger ut bank-id. Åldersgränser bestämmer bankerna men vanligast är 13 eller 18 år som yngre gräns. Omyndiga måste alltid ha målsmans godkännande.

Du skaffar BankID direkt via din bank. Beställningen skiljer sig lite åt mellan olika banker. Logga in i din internetbank och läs mer om hur du beställer BankID hos din bank.

Länkar till information från några banker

Boka Öppet hus / visning på Dibbers skolor i Malmö

Öppet hus

Kontakta gärna Hindby skola Dibber och Östra Skolan! Vi har har öppet hus och personliga visningar löpande. Att komma och träffa personalen på skolan samt se dig omkring och ställa frågor är ett bra sätt att samla information inför valet.

Följ länk för att komma till Östra Skolans och Hindby skolas hemsida. Kontakta skolans rektor för att boka en visning eller Öppet hus. Välkommen!

När skolvalsperioden är slut

I Malmö kommun gäller följande: När skolvalsperioden är slut påbörjas arbetet med att placera enligt de val som vårdnadshavarna gjort. I april kan du se i e-tjänsten vilken skola ditt barn fått plats på. Beslutet skickas även ut via brev eller e-post. Skolan kommer även skicka ut ett välkomstbrev samt blanketter för att ansöka om fritidshem och modersmålsundervisning. Du behöver inte tacka ja till platsen om du vill behålla din skolplacering.

Relaterade artiklar

Läs mer om grundskola Malmö