I Kungsängen, norr om Stockholm, öppnar i januari 2024 Dibbers Matgård – en innovativ matlagningslösning med en passion för att främja hälsa, kunskap och matglädje. Dibbers Matgård kommer jobba enligt metoden ”Cook and Chill”, en metod särskilt anpassat för att leverera högkvalitativ mat till förskolor och grundskolor. Vi har träffat kökschefen Jaana Lundström som kommer att starta upp gården. Hon är dock inget nytt ansikte inom Dibber.
Hej Jaana. Du är kökschef på Dibbers Matgård, som drar igång sin verksamhet i januari 2024. Berätta om vad Dibbers Matgård är.
På Dibbers Matgård kommer vi att producera all protein, så som kött, fisk och fågel, till de inom Dibber som kommer få sin mat från oss. Vi kommer förbereda, tillaga, kyla ner, paketera och skicka ut maten två gånger i veckan. Det kommer vara till exempel köttgrytor, lax, panerad fisk, vegetariska rätter, egna hemmagjorda köttbullar och pannbiffar. Det blir lite allt möjligt. Det är vad vi kommer att sträva efter – att göra allting från början.
Meningen är att det ska bli lika kvalitet till alla de som får maten från oss. Vi gör proteinet och de på plats på Dibbers enheter gör kolhydraterna, som pasta, potatis och ris och sallad. Men vi kommer såklart ge förslag på hur detta kan se ut.
Hur skiljer sig konceptet med Dibbers Matgård från hur många enheter inom Dibber får sin mat idag?
Den största skillnaden är att det blir en jämn nivå på maten till samtliga inom Dibber, som får maten från Dibbers Matgård. Maten lagas från grunden, det gör det inte idag på alla ställen tyvärr eftersom det är så mycket hel- och halvfabrikat. Hos oss blir maten som nylagad, eftersom vi kyler ner den snabbt. Kort sagt. Det blir bättre hållbarhet och en jämn nivå på maten hela tiden.
För mig är det också viktigt att vi är lyhörda hos alla de vi levererar maten till. Jag kommer åka runt och höra hur det går och hur maten upplevs. Vad är det är som är bra och vad är det som är mindre bra så vi ständigt kan utvecklas.
Du är inte ny inom Dibber – berätta om var du kommer ifrån närmast.
Jag kommer närmast från Silverbäcken Dibbers kök i Sollentuna, där jag har jobbat i 10 år. När jag började där så var det en skola för F-3 och med 12 avdelningar på förskolan. Då var det cirka 300 barn och nu är vi cirka 500 elever. Jag har jobbar där i köket hela tiden och jobbat för att det ska bli en bra kvalitet i köket. Jag jobbar också med sjuorna som driver elevcaféet. Skolan har också en uteprofil där vi har gjort olika komponenter och jag har femmorna i praktik i köket en gång i veckan.
Hur tar du med dig dina erfarenheter från Silverbäckens kök till Dibbers Matgård?
På Silverbäcken har vi alltid strävat efter att ingenting ska vara hel- eller halvfabrikat. Vi bakar vårt eget bröd, har färsk fisk men mera. Dibbers Matgård kommer jag driva på precis på samma sätt. Det är så jag har jobbat och kommer alltid att jobba. Jag är inte rädd för att ta i själv oavsett om jag är chef, jag kommer vara med i köket en hel del så att jag ser att allt håller den kvalitet som jag vill ha. Annars är det ingen poäng i det. Nu ska vi verkligen bli i topp och göra det absolut bästa.
Vad ser du mest fram emot när det kommer till Dibbers Matgård?
Det jag ser fram emot mest är att träffa mina nya kollegor! Jag kommer ju få helt nya kollegor och det ska bli jättekul. Jag hoppas att dom är lika glada och börjar inse vad det är dom ska ge sig in på. Jag vet att jag ska jobba med Micke, som idag jobbar i köket på Dibber International School Sollentuna, och han vet precis hur jag är och vilket koncept vi ska köra. Det här kommer bli riktigt kul och min vision är att det här ska bli bra och att vi ska kunna driva projekt som alla kommer prata om. Vi ska vara i topp när det kommer till maten. Det ska vi sträva efter!
Dibbers Matgård
I Kungsängen, norr om Stockholm, ligger Dibbers Matgård – en innovativ matlagningslösning med en passion för att främja hälsa, kunskap och matglädje.
Dibber Matgård har en djup förståelse för vikten av goda måltider och hur de påverkar våra barns och elevers välmående och utveckling. Matgårdens vision är enkel: att odla en kärlek till mat och näringskunskap hos våra barn och elever.