Förskola Uppsala
Välkommen till Dibbers förskolor i Uppsala!
Hos oss ska barnen ska få bekräftelse och bli sedda varje dag. Vår personal tar alla barn på lika stort allvar och är alltid lyhörda för deras tankar och idéer. Våra duktiga pedagoger ser till att barnen får leka och lära i ett tätt samspel med varandra. Att barnen ska kunna själva är alltid i fokus. Barnen som går på en förskola i vår regi ska lyckas med något varje dag och känna glädje och självkänsla.
Välj en av våra förskolor i Uppsala
Söka förskola i Uppsala – så går det till
Du kan söka plats på förskola för ditt barn i Uppsala från det att ditt barn är en månad gammalt. Ditt barn får sedan börja på förskola när det är ett år gammalt. Du söker plats på förskolan genom kommunens e-tjänst. Ansök om plats senast tre månader innan du vill att barnet ska börja på förskolan. Om du vill att barnet ska börja i augusti måste du dock söka minst fyra kalendermånader innan.
Rätten till förskola gäller barn som har föräldrar som arbetar, studerar, söker arbete eller är föräldralediga för ett syskon till barnet.
Ansökan till förskola steg för steg
- Fem alternativ. Första steget är att ta reda på vilka förskolor som fungerar bäst för ditt barn och familjens övriga situation. Du kan söka till maximalt fem förskolor.
- Ansök digitalt med BankID eller e-legitimation på Uppsalas e-tjänst. Kötiden börjar då ansökan kommer in. Men det får inte vara tidigare än tre månader efter barnets födelsedatum.
- Erbjudande om placering. När du erbjuds plats på en förskola kan du svara ja eller nej och välja att stå kvar i kön eller inte.
- Schema. Hur mycket tid barnet ska tillbringa på förskolan bestäms i första hand av vårdnadshavarnas arbets- eller studietider. Meddela hur din familjs schema ser ut till verksamheten i god tid.
- Lämna in inkomstuppgifter. Vårdnadshavarna sammanlagda inkomst avgör om ni ska betala maxtaxa eller en lägre avgift för barnets förskoleplats.
Förskola Uppsala – vår pedagogik
Vår pedagogik är baserad på vårt eget koncept Hjärtekultur. Så här är det skrivet i förskolans läroplan: ”Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn. Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på barn och barnens behov, där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.”
Vad innebär Hjärtekultur? Det syftar till att stärka varje barns känsla av egenvärde, förmåga till socialt samspel, empati samt att ge barnen trygghet.
Hjärtekulturen är en del av den inlärningsmiljö som varje barn möter dagligen. Utveckling, lek och lärande, hälsa och trivsel blir resultatet för barn i en bra inlärningsmiljö.
Centralt för Hjärtekulturen är våra lärvänner som med lekfullhet och pedagogik gör det lättare för barnen att lära. Lärvännerna är sju färgglada och fantasifulla figurer som står för olika pedagogiska områden. Lärvännerna är med under dagen och skapar tillsammans med barnen magiska stunder där kreativitet, vänskap, utelek med mera leder till lärande med alla våra sinnen. Här är de sju lärvännerna i korthet:
Hjärtrud – bidrar till att barnen ska få möjlighet att utvecklas i en trygg miljö.
Alfabeta – älskar rim och ramsor och hjälper barnen med språket.
Kreativa – vill att barnen ska känna sig kreativa och måla, sjunga och dansa.
Räkne-Reza – hjälper bl a barnen med att räkna och tänka kring matematik samt prova olika problemlösningar.
Ute-Ugo – vill att barnen ska få vara ute i naturen varje dag och uppleva naturglädje.
Lek-Levi – vill ge barnen tid, rum och ro att leka och experimentera.
Rör-Else – vill att barnen ska känna rörelseglädje och känna sig fysiskt aktiva.
Förskola Uppsala – vanliga frågor
Vilka tider får ett barn vara i förskolan om föräldern är arbetslös eller föräldraledig med ett annat barn?
Hur de tre timmarna per dag eller 15 timmarna i veckan ska användas är inte reglerat. Det är den kommun som organiserar förskoleverksamheten som avgör vilka tider barnen får vara i förskolan. Tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan utgör minsta garanterade vistelsetider för barnen.
Har barn under ett års ålder rätt till förskola?
Nej, i normala fall har så unga barn inte rätt till förskola. Men undantag finns, barn under ett år kan få rätt till förskola om de av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver förskola som ett särskilt stöd i sin utveckling.
Har ett barn som fått uppskjuten skolplikt rätt att gå kvar i förskolan?
Ja, barnet ska erbjudas plats i förskola om skolplikten blir uppskjuten.
Information om Uppsala
Aktiviteter för barn
- Gå i Pelle Svanslös fotspår. I Carolinaparken finns en av Sveriges finaste lekparker, där barnen kan uppleva alla bekanta platser och karaktärer från Gösta Knutssons odödliga Pelle Svanslös-böcker. Du kan även ta en fika på Pelle Svanslös café.
- Fyrishovs äventyrsbad. Välkommen till en tropisk djungel med hög vattentemperatur. Plaska i den stora bassängen, åk vattenrutschbanorna och ha kul. Det går också att slappna av i bubbelpooler eller restaurangen. Läs mer
- Kapellgärdets skatepark. Uppsalas skatemecka. Ett 1000 kvadratmeter stort skate- och BMX-paradis med massor av utmanande hinder för både mindre och större barn.
Aktiviteter för familjen
- Fjällnora friluftsområde. Här kan hela familjen njuta och ha roligt tillsammans. Sola, ta ett dopp i badet,fiska eller spela beachvolley. På vintern är det en fantastisk plats för längdskidor och långfärdsskridskor.
- Sävjas pumptrackbana. Här kan barn och vuxna ha skoj med sadel och pedaler. Pumptrackbanan är formad med böljande höjder för en mer dynamisk och spännande cykelupplevelse.
- Gamla Uppsala. Här kan du få en blick in i forntiden i ett spännande fornlämningsområde. En fantastisk miljö för stillsamma promenader och fantastiska upptäcktsfärder.