Förskola Västerås
Välkommen till Dibbers förskolor i Västerås!
Hos oss ska barnen ska få bekräftelse och bli sedda varje dag. Vår personal tar alla barn på lika stort allvar och är alltid lyhörda för deras tankar och idéer. Våra duktiga pedagoger ser till att barnen får leka och lära i ett tätt samspel med varandra. Att barnen ska kunna själva är alltid i fokus. Barnen som går på en förskola i vår regi ska lyckas med något varje dag och känna glädje och självkänsla.
Välj en av våra förskolor i Västerås
Söka förskola i Västerås – så går det till
Du kan söka plats på förskola för ditt barn i Västerås från det att ditt barn är en månad gammalt. Ditt barn får sedan börja på förskola när det är ett år gammalt. Du söker plats på förskolan genom kommunens e-tjänst. Ansök om plats senast tre månader innan du vill att barnet ska börja på förskolan. Om du vill att barnet ska börja i augusti måste du dock söka minst fyra kalendermånader innan.
Rätten till förskola gäller barn som har föräldrar som arbetar, studerar, söker arbete eller är föräldralediga för ett syskon till barnet.
Ansökan till förskola steg för steg
Att ansöka om förskoleplats i Västerås kommun går till så här:
- Ansök via kommunen: För att ansöka, ändra eller säga upp en plats i förskola i Västerås kommun använder du kommunens e-tjänst. Där gör du ditt val och skickar in. När du har anmält att ditt barn behöver en plats i förskola bedömer Västerås stad om ditt barn har rätt till placering i den omfattning som familjen önskar. Kommunen baserar bedömningen på föräldrarnas arbetstid/studietid, restid, tid för dygnsvila samt eventuella ytterligare faktorer som är viktiga i det enskilda fallet.
- Erbjudande om plats: När en plats blir ledig får du ett platserbjudande. Det måste du svara på. Det gör du i e-tjänsten. Om barnet har två vårdnadshavare ska båda svara på erbjudandet.
- Planera för inskolning: Kom också ihåg att sätta av tid för inskolningsperioden. Den är till för att ditt barn ska få möjlighet att utforska den nya miljön i sin egen takt. Inskolningen tar vanligtvis mellan en och två veckor och en vårdnadshavare måste finnas tillgänglig under hela perioden.
Förskola Västerås – vår pedagogik
Vår pedagogik är baserad på vårt eget koncept Hjärtekultur. Så här är det skrivet i förskolans läroplan: ”Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn. Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på barn och barnens behov, där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.”
Vad innebär Hjärtekultur? Det syftar till att stärka varje barns känsla av egenvärde, förmåga till socialt samspel, empati samt att ge barnen trygghet.
Hjärtekulturen är en del av den inlärningsmiljö som varje barn möter dagligen. Utveckling, lek och lärande, hälsa och trivsel blir resultatet för barn i en bra inlärningsmiljö.
Centralt för Hjärtekulturen är våra lärvänner som med lekfullhet och pedagogik gör det lättare för barnen att lära. Lärvännerna är sju färgglada och fantasifulla figurer som står för olika pedagogiska områden. Lärvännerna är med under dagen och skapar tillsammans med barnen magiska stunder där kreativitet, vänskap, utelek med mera leder till lärande med alla våra sinnen. Här är de sju lärvännerna i korthet:
Hjärtrud – bidrar till att barnen ska få möjlighet att utvecklas i en trygg miljö.
Alfabeta – älskar rim och ramsor och hjälper barnen med språket.
Kreativa – vill att barnen ska känna sig kreativa och måla, sjunga och dansa.
Räkne-Reza – hjälper bl a barnen med att räkna och tänka kring matematik samt prova olika problemlösningar.
Ute-Ugo – vill att barnen ska få vara ute i naturen varje dag och uppleva naturglädje.
Lek-Levi – vill ge barnen tid, rum och ro att leka och experimentera.
Rör-Else – vill att barnen ska känna rörelseglädje och känna sig fysiskt aktiva.
Förskola Västerås – vanliga frågor
Vilka tider får ett barn vara i förskolan om föräldern är arbetslös eller föräldraledig med ett annat barn?
Hur de tre timmarna per dag eller 15 timmarna i veckan ska användas är inte reglerat. Det är den
Västerås stad bedömer hur mycket tid varje barn har rätt till. Tiden baseras enligt skollagen på föräldrarnas arbetstid/studietid och resa till och från arbetsplatsen/studieplatsen.
- Om du är föräldraledig får vård av annat barn får äldre syskon vara 15 timmar per vecka. Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år kan barnet få upp till 25 timmar per vecka.
- Om du är arbetssökande får ditt barn vara 20 timmar per vecka. Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år kan barnet få upp till 25 timmar per vecka.
- Om du studerar får ditt barn vara utifrån hur mycket du studerar, behovet ska uppdateras efter sex månader.
- Om du arbetar får ditt barn vara utifrån hur mycket du arbetar.
Har barn under ett års ålder rätt till förskola?
Nej, i normala fall har så unga barn inte rätt till förskola. Men undantag finns, barn under ett år kan få rätt till förskola om de av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver förskola som ett särskilt stöd i sin utveckling.
Har ett barn som fått uppskjuten skolplikt rätt att gå kvar i förskolan?
Ja, barnet ska erbjudas plats i förskola om skolplikten blir uppskjuten.