Träffa Amanda och Sofia – förskollärare till Dibber Eken i Åtvidaberg

I april 2024 startar vi på Dibber vår nya förskola Dibber Eken, på Timmervägen 10 i Eksätter, Åtvidaberg. Två av dem som kommer att vara med och starta upp förskolan är förskollärarna Amanda Rocklöv och Sofia Fridberg.

Hej! Vad kul att ni kommer att vara med och starta upp den nya förskolan Dibber Eken! Vad fick er att hoppa på den resan?

Jag har sen länge haft en dröm om att få vara med och starta upp en förskola från grunden samt att jag har alltid värnat för de mindre förskolorna, där barnen har möjlighet att bli sedda och skapa trygga band till pedagogerna, berättar Amanda. Så när jag såg att Dibber ville öppna i Åtvidaberg var jag tvungen att visa mitt intresse.

Även jag har länge drömt om att få vara med från början och starta upp något nytt, fortsätter Sofia. Amanda och jag hade under en tid undersökt möjligheten att öppna en mindre egen förskola här i Åtvidaberg, så när våra vägar korsades med Dibber så kändes det oerhört roligt och spännande. Jag gillar hur Dibber arbetar med Hjärtekultur och ”jag kan”. Jag började läsa på om deras arbetssätt men också följa de förskolor de har i Linköping via sociala medier, jag gillar deras arbetssätt och jag tycker de hittar på så mycket roligt med barnen! Det är inte begränsat, det känns som att allt är möjligt! Vilket är oerhört viktigt för mig då barn spenderar många timmar på förskolan idag. Jag vill att den tiden ska kännas meningsfull, de ska få med sig något av en dag på förskolan. Barnet ska få känna att ”jag kan”, ”jag lyckades”. Att pedagogerna är påhittiga och är medforskande tillsammans med barnen. Det känner jag att Dibber har lyckats med och hittat ett koncept för!

Berätta om er bakgrund som förskollärare.

Januari 2020 blev jag färdig förskollärare, börjar Sofia, innan dess hade jag arbetat som barnskötare. Det var oerhört roligt att jobba som barnskötare men jag såg att många av mina förskollärarkollegor fick vara med och utveckla verksamheten på ett annat sätt. Det var dom som fick vara med och driva arbetet framåt. Dom bar också på en enorm kunskap som de fått med sig från sin utbildning men också givetvis från sitt arbetsliv. Det var en inspiration för mig men också att min rektor jag hade under min barnskötartid tyckte jag skulle passa som förskollärare. Jag anser mig vara en driven person som vill utveckla och driva verksamheten framåt, jag är påhittig och vill vara en ”rolig” pedagog. Det är viktigt för mig att barnen ska känna trygghet i mig, att jag kan vara allt det där som en pedagog ska vara. En trygghet, en kompis att leka med, en förebild. Vi har en viktig roll i förskolan, barnen är vår framtid och vi behöver vara närvarande för att ge alla barn de rätta förutsättningarna och bästa möjliga start för resten av livet.

Jag tog examen 2020 och har sedan dess arbetat på både privat och kommunal förskola, berättar Amanda. Det har varit lärorikt att arbeta på olika ställen, varje förskola har så himla mycket kunskap! Jag ser verkligen fram emot att få göra förskolan Eken till en trygg och lärorik mötesplats för våra kommande barn.

Hur ser ni på att vara en del av uppbyggnaden av förskolan Dibber Eken och vilka värden och idéer vill ni bidra med till den nya miljön?

Det ska bli så spännande och roligt att få vara med från start, berättar Amanda. Jag kommer bidra med ett lugn och tron på att alla barn kan, att alla barn ska få utvecklas till sina bästa jag. Jag brinner mycket för att barnen ska ha en rolig, busig och varm familjär känsla över förskolan, där vi kan utforska och utvecklas tillsammans.

Jag tycker det är oerhört spännande att få vara en del av den här resan, att få vara med och starta upp en ny Dibber förskola här i Åtvidaberg, fortsätter Sofia. Jag vill fortsätta arbetet med Hjärtekultur och ”jag kan”, jag tycker det är en bra grund som kommer kunna utvecklas vidare tillsammans med mina blivande kollegor och barn. Jag vill att Dibber Eken ska bli den ”lilla” familjära förskolan i Åtvidaberg. Att vi ska värna om att vi alla känner varandra, goda relationer till vårdnadshavare och att de får och ska känna sig delaktiga i vad vi gör på förskolan. Min önskan är att Dibber Eken ska vara en förskola med påhittiga pedagoger som vill göra mycket, baka, cykla, besöka skogen osv. Den lilla förskolan med de stora möjligheterna.

Vad tycker du är mest spännande med att starta en ny förskola?

Jag tycker allt är spännande med att få öppna en ny förskola, börjar Sofia. Allt från att se lokalen ta form, till inköp av möbler och lekmaterial osv. Att jag som pedagog får vara med i alla delar och blir involverad på olika sätt, exempelvis genom att få marknadsföra en ny förskola, utformning av utemiljön, var vår lunch kommer komma ifrån osv. Det ska bli så roligt att få ta emot alla barn och skapa det här tillsammans med dom. Barnen ska få vara med att forma vår verksamhet. Och det allra viktigaste är att barnen ska trivas hos oss och att vårdnadshavare ska känna sig trygga när det lämnar barnet hos oss!

Det jag känner mest spännande är att få träffa alla barn och få skapa en förskola som vi alla känner oss trygga i, där vi gör det lilla extra för alla barn, avslutar Amanda.

Dibber Eken förskola

I april 2024 startar vi vår nya förskola Dibber Eken, i Eksätter i Åtvidaberg.

Vi kommer vid start vara en förskola med plats för 26 barn som utgår från barnens intressen och att alla barn kan. Vill du som vårdnadshavare att ditt barn ska ha en vardag med närvarande pedagoger som ser barnen och där verksamheten utgår från barnen och deras intressen? Då har du hittat rätt!