Hindby Dibber skola vinnare i Den stora läsutmaningen

Fotot ovan är taget av: Stefan Tell från den här sidan.

Varje år pågår en lästävling, bakom tävlingen står Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Adlibris står bakom. Tävlingen går till så att åk 4-klasser runtom i Sverige läser så många böcker som möjligt under höstterminen, den klass som gemensamt läser flest böcker – vinner! Som förstapristagare vinner klassen en klassresa. I år vann en av Dibbers skolor, Hindby Dibber skola i Malmö, förstapris!

Tävlingens syfte är att uppmuntra till läsning. Alla ska ha möjlighet att läsa på sin nivå och efter egna intressen och smak. Tanken är att ju fler böcker vi läser, desto större ordförråd får vi.

– Jag är så stolt och glad över eleverna, vilken bedrift. De var inställda på att kämpa, och kämpade det gjorde de. Detta är en vinst för hela skolan att glädjas åt, och även för hela Dibber! ” Susanne Nilsson, rektor på Hindby Dibber skola

Susanne NIlsson, porträtt rektor HIndby skola

Susanne Nilsson, rektor

Tillsammans har eleverna på Hindby Dibber skola läst mer än 5 969 böcker!

Jag känner mig oerhört stolt över klassens insats! De har kämpat, varje dag, och peppar och uppmuntrar varandra. Redan från början förstod jag att vi skulle gå långt, men tänk att det räckte hela vägen! Bra kämpat klass fyra!” Max Wetterlund, lärare i svenska på Hindby Dibber skola

Det kräver mycket av alla i klassen att kämpa tillsammans för att kunna få ihop nästan 6000 böcker. De har kämpat tillsammans som ett kollektiv, lånat ut böcker till varandra och påmint varandra om att läsa.

När någon har tröttnat så har den fått hjälp av de andra. Jag tror att nyckeln var att det inte var individer som läste var och en för sig utan att det hela tiden var en kollektiv insats, säger Max.

Eleverna vinner en resa till Astrid Lindgrens värld med två övernattningar. Men redan nu firar de vinsten då rektor Susanne kommer bjuda på tårta och firande. När svensklärare Max kommer åter från föräldraledighet så ska de fira igen. Detta är en prestation för klassen och för individerna som lever kvar hos klassen och varje individ.

Kanske viktigast av allt, så kommer vi påminna varandra om vad vi har gjort. Vi höll ut och kämpade i 15 veckor. Det är ett viktigt minne för klassen. Att vilken utmaning vi än må ställas inför så vet vi att vi kan kämpa. Jag tror att det finns en kraft i det kollektiva minnet!, säger Max.

Eleverna i åk 4 kommenterar

”Jag hade gått runt och sagt att vi inte kommer att vinna, och så vann vi”

”Jätteroligt”

”Känns helt overkligt”

”Våra föräldrar blev jättestolta och berättade för hela släkten”

”Så fort vi hörde talas om tävlingen, så var vi pepp”

”Plötsligt var vi EN klass och alla kramades”

”Över 1000 klasser deltog och så var det vi som vann”

Vinnaren är….

Här presenteras Hindby Dibber skola som vinnare! Om du vill se när förstaplatsen presenteras så hoppar du fram till 10:45 i klippen.

Hindby Dibber skola

Hindby Dibber skola med loggan på staketet i fokus och själva skolan i bakgrunden

Relaterade länkar