Vinn mot svinn! – Den Goda Måltiden är med i ”Länge leve måltiden”

Hur uppmuntrar man barn och elever att smaka mer och slänga mindre? Rickard, chef för Den goda måltiden hos oss på Dibber, diskuterar bland annat den frågan i Menigos serie ”Länge leve måltiden” tillsammans med tre andra experter inom det offentliga matsverige.

Se avsnittet här

En tredjedel av världens livsmedelsproduktion slängs. I skolan är det var sjätte lunch, fullt duglig mat som åker rätt ner i soporna. För att komma till rätta med produktions- och kökssvinn behövs god kommunikation och planering. Men för svinnet vid servering och på tallrik kan gästernas val och beteenden spela stor roll. Det börjar redan vid matsedeln.

Den Goda Måltiden

På Dibber får vi världens viktigaste värden att växa. För att må bra och växa tror vi på vikten av en god måltid. 

Mellan 35-75% av barn och elevers dagliga näringsintag kommer från förskola och skola. Det tar vi på allvar. 

För att ha nyfikna, glada och pigga barn/elever varje dag behöver vi servera en god måltid, men en god måltid är mycket mer än den mat våra barn/elever får på tallriken. Det handlar också om till exempel goda råvaror, god kunskap, god miljötanke och en god upplevelse kring maten. 

Den goda måltiden är ett gemensamt koncept för alla Dibbers skolor och förskolor i Sverige, som tagits fram i tätt samarbete med pedagoger och kockar från våra verksamheter.