Uteaktiviteter för barn

Det är härligt att ta en paus och komma ut i den friska luften med barnen. Vi har samlat några tips för lärorika och roliga utomhusaktiviteter. Hoppas att detta skapar många trevliga stunder för dig utomhus!

Bokstavsjakt

Leta efter saker som liknar bokstäver i naturen. Är du extra kreativ, kanske hittar du hela alfabetet? Barnen kan också använda pinnar, stenar eller andra saker, för att skapa bokstäverna. Om barnen är för unga för bokstavsjakt kan de leta efter färger.

Jag hör fågelkvitter

När du är ute och promenerar, lyssna på hur många olika fåglar du kan höra. Ett tips är att använda appen ”BirdNET” som hjälper dig att ta reda på vilken fågel det är.

Gissa på 1 meter

Ta med ett snöre som är 1 meter långt och gissa på saker du ser om de är 1 meter.Mät med snöret och se om ni gissade rätt!

Skattjakter

Skattjakt variant 1

Göm flera små skatter ute, exempelvis i skogen, i en park eller i trädgården. Gör en enkel skattkarta där du märker ut ungefär var du lagt skatterna. När du är klar, låt barnen leta efter skatterna.

Skattjakt variant 2, för de yngsta

Ta exempelvis ett garnnystan och fäst slutet av garnet vid en plats (exempelvis vid ytterdörren), dra tråden längst med huset, mellan träd i skogen eller i trädgården eller en park. Placera en skatt i den andra änden. Barnet måste följa tråden ända fram till skatten!

Kurragömma eller Burken/Dunken

En person blundar och räknar vid ett så kallat dunkträd. Ett dunkträd kan vara en flaggstång, en husknut eller just ett träd. Alla andra springer och gömmer sig. När personen som räknar har kommit till 100 så ska denne försöka se var de andra gömmer sig.

Om den som letar får syn på någon ska denne till exempel skrika ”Dunk för Emil som är bakom stenen” samtidigt som han eller hon nuddar dunkträdet. Den dunkade personen måste då gå och ställa sig vid dunkträdet.

Målet för den som gömt sig och blivit hittad är att springa fram till dunkträdet (innan räknaren hinner fram) och skrika ”Dunk för mig, 1, 2, 3!”. Om man lyckats med det har man klarat sig och får gömma sig igen.
Siste person fram kan även skrika ”Fridunk”, då får alla dunkade personer springa och gömma sig och räknaren får räkna om, denna gång till 50.

När alla är hittade eller har kommit fram, är leken slut. Den som blev dunkad först ska räkna nästa omgång. Om ingen blivit dunkad får räknaren räkna om.

Dunkens spelregler och fler utomhuslekar kan du finna här.

Naturlek – Finn fem fel

Lägg ut fem saker som inte hör hemma i den omgivande naturen. Låt barnen ta reda på vad som har lagts ut/som inte hör hemma.

Liten insektsafari

Att samla små insekter är spännande! Ta plastlådor med lock på och gör små hål i locket. Ge barnen uppgiften att hitta så många olika arter som möjligt ur sin låda. Släpp ut insekterna i naturen sedan eller bygg ett litet bo till dem, bara fantasin sätter gränser!