Så stöttar du barns självkänsla: 4 saker att tänka på

Att hjälpa våra barn att utveckla en sund självkänsla är en av de viktigaste gåvorna vi kan ge dem. En stark självkänsla inte bara formar deras syn på sig själva, utan påverkar också hur de interagerar med världen runtomkring sig. Genom att stötta dem i denna resa kan vi bidra till att forma deras relationer, prestationer och övergripande välbefinnande på ett positivt sätt.

Vilka saker ska då vi som vuxna i barnens närhet fokusera på i relation till dem? Nedan listar vi fyra saker som är viktiga att tänka på.

1. Skapa stödjande och varma relationer

En trygg bas är nyckeln till en sund självkänsla. Genom att skapa en miljö av värme och stöd runt barn, där de känner sig sedda och accepterade för den de är, kan du ge dem en fast grund att stå på. Ge dem utrymme att vara sig själva och visa dem att du alltid finns där för dem, oavsett vad.

2. Ge positiv feedback och uppmuntran

Varje framsteg, varje ansträngning, förtjänar erkännande. Genom att ge barn positiv feedback för deras prestationer och uppmuntra dem att fortsätta sträva efter sina mål, kan du stärka deras självförtroende och övertygelse om sina egna förmågor. Uppmuntra dem att ta risker och utforska nya intressen. Var där tillsammans med dem längs vägen, i med- och motgångar och för att fira deras framgångar.

3. Främja självständighet och ansvar

Att låta barn ta egna beslut och ansvar för sina handlingar är en viktig del av att bygga upp deras självkänsla. Genom att ge dem utrymme att utforska och växa på eget sätt, och att visa att du har förtroende för deras förmågor, kan du hjälpa dem att utveckla en känsla av självständighet och ”jag kan själv”.

4. Uppmuntra positivt ”självprat” och tankehantering

Ord har makt, även våra egna. Genom att uppmuntra barn att byta ut negativa tankar mot positivt “självprat” kan du hjälpa dem att utveckla en mer positiv syn på sig själva och sina förmågor. Visa dem att misstag och misslyckanden är en naturlig del av lärandet och att de kan övervinna hinder som kommer i deras väg.

Att främja positiva relationer och motverka mobbing

Att främja en sund självkänsla hos våra barn är inte bara en investering i deras framtida välbefinnande, utan också ett sätt att förebygga mobbning och främja positiva relationer med andra. Genom att skapa en miljö av värme, stöd och uppmuntran kan vi ge våra barn de verktyg de behöver för att navigera genom livet med självförtroende och med omtanke om sig själva och andra.

Hjärtekultur

På Dibbers förskolor och skolor jobbar vi systematiskt med det här och barnens sociala och emotionella kompetens. Vi kallar det Hjärtekultur. Vill du läsa mer om oss kan du klicka här.