Rörelse och lärande – nyckeln till barns utveckling och välbefinnande

Visste du att rörelse är en nyckelfaktor för att främja barns framsteg på alla områden? Det är sant! Rörelse och lärande går hand i hand och har en stor påverkan på barns välbefinnande. Lärande och rörelse är tätt sammankopplade och här kan du läsa om varför det är så viktigt att uppmuntra till fysisk aktivitet.

Kognitiv och socio-emotionell utveckling

Fysisk aktivitet är inte bara bra för kroppen utan även för hjärnan. Genom att röra på sig stimuleras olika kognitiva processer hos barn, såsom minne, koncentration och problemlösning. Detta betyder att ju mer barn rör på sig, desto bättre är deras hjärna rustad för att ta till sig ny information och lösa problem.

Lek och rörelse är också grundläggande för att barn ska lära sig samarbeta, kommunicera och hantera känslor. Genom att interagera med andra barn i lek och idrott utvecklar de även sociala och emotionella färdigheter som är viktiga för deras relationer i livet.

Kreativitet och fantasi

Rörelse och lek främjar kreativitet och fantasi hos barn. Genom att tex rolleka och befinna sig i olika scenarier får de utlopp för sin fantasi och lär sig att tänka utanför boxen.

Motorisk utveckling, självkännedom och kroppsmedvetenhet

Fin- och grovmotoriska färdigheter är grundläggande för barns dagliga aktiviteter och deras förmåga att utforska världen runtomkring sig. Genom rörelseaktiviteter som klättring, dans, hoppande och kastande tränar barn sina motoriska färdigheter och bygger upp muskler och koordination.

Genom att röra på sig lär sig barn också att förstå sina kroppar och vad de är kapabla till. De blir medvetna om sina egna gränser, utmanar sig själva och bygger upp självkännedom genom att utforska sina fysiska förmågor.

Ge barnen gott om tid till lek och fysisk aktivitet – varje dag

Att främja en aktiv livsstil och att erbjuda mångsidiga möjligheter till rörelse är alltså avgörande för att stödja barns lärande och utveckling. Nyckeln är att se till att ge barn gott om tid och utrymme för lek och fysisk aktivitet varje dag. På så sätt kan du bidra till deras övergripande utveckling och välbefinnande på bästa sätt!

På Dibbers förskolor, öppna förskolor, anpassade grundskolor och grundskolor arbetar vi aktivt med rörelse och hälsa tillsammans med barn och elever. Här kan du läsa mer!