Dibber Snäckbackens förskolebibliotek – en plats för drömmar och verklighet

Dibber Snäckbackens förskola ligger vid Edsberg i Sollentuna, med närhet till fina skogs- och naturområden. Men förskolan har inte bara fina omgivningar – en annan viktig del av verksamheten finns på insidan – förskolebiblioteket.

På Dibber Snäckbackens förskola har man i många år haft ett bibliotek – dit alla är välkomna under hela dagen.

– Jag själv älskar böcker och brinner för att barnen ska få möjlighet att uppleva att biblioteket kan vara en plats för både drömmar och verklighet, säger Veronica Lundin, pedagogisk utvecklingsledare på förskolan. Vi vill vara med och öka och främja barnens språkutveckling på ett lustfyllt och nära sätt, bidra till att utveckla barnens fantasi och föreställningsförmåga, sitt talspråk och ordförråd, öva sig i berättande och öka sin förmåga att uttrycka tankar.

En lugn atmosfär

Att ha närhet till många olika slags böcker på förskolan betyder att förskolan kan ge barnen möjlighet att uppleva stunder och berättelser tillsammans med sina kompisar och pedagoger under många tillfällen under dagen. Förskolan använder sig även av en barnbokstjänst som ett komplement till fysiska böckerna. Det gör att barnen kan lyssna på och läsa samma böcker som finns i biblioteket och de kan via projektorn visa upp boken. Då blir boken synlig och tillgänglig för barnen på många olika sätt och i tjänsten finns böckerna också på många olika språk.

– Att kunna erbjuda barnen en möjlighet att läsa om känslor, vardagssituationer, fantisera sig bort och söka fakta i en bok eller att titta på bilder och ge barnen förmånen att bada i ord och berättelser när de vill, utan att det behöver bli ett stort projekt att ta sig till närmast bibliotek är en stor förmån, menar Veronica. Barnen besöker biblioteket i mindre grupper tillsammans med en pedagog och det är en lugn atmosfär med barnen sittandes bland böckerna.

Om Dibber Snäckbacken förskola

Snäckbacken är en unik verksamhet. Här finns tillgänglighet för alla barn att mötas. Barnens tankar och idéer ger inspiration till verksamheten som vi formar tillsammans. Vår ambition är att alla barn och vårdnadshavare ska uppleva och känna sig värdefulla. Vi värnar om att ditt barn och du som vårdnadshavare ska ha inflytande och känna delaktighet.