Dibber Hagalunds förskolas teckningar ska stoppa skräpet i Solna

Den 19 maj 2022 var det en ovanlig vernissage i Hagalund i Solna. I samarbete med organisationen Håll Sverige Rent bjöd Dibber Hagalunds förskola in till invigning av de åtta papperskorgar som folierats med barnens teckningar och placerats på innergården bredvid förskolans gård. På varje papperskorg fanns fyra teckningar, en från varje barn som varit med i projektet.

Över 150 personer, både föräldrar, barn och boende i närheten, var på plats på vernissagen. Även hyresvärden Signalisten och Håll Sverige rent var där för att svara på frågor.

”Så roligt att Håll Sverige Rent väljer att lyssna till barnens röster när det gäller att uppmuntra till en skräpfri närmiljö. Med detta projekt så har vi sett ett utökat engagemang hos barnen gällande sin närmiljö och de informerar glatt sina nära, både kompisar och föräldrar om hur viktigt det är! Vi är jätteglada att både Håll Sverige Rent och vår hyresvärd Signalisten hjälper oss att arbeta mot vårt mål att få världens viktigaste värden att växa!”, säger Sara Bark, rektor på Dibber Hagalunds förskola.

Konceptet, framtaget av Håll Sverige Rent, kallas för ”Skräpfri bostadsgård”. I konceptet ingår att man gör skräpmätningar för att ta reda på vilken typ av nedskräpning som sker i områdena och att det efter det skräddarsys åtgärder för att minska nedskräpningen. Efter genomförda åtgärder mäts nedskräpningen igen för att kunna visa vilka åtgärder som var effektiva eller inte.  

Om Dibber Hagalunds förskola

Förskolan Hagalund ligger mellan två av de blåa lägenhetshusen på en fantastisk mysig innegård med en nyrenoverad förskolegård. Vi har nära till andra grönområden som Hagaparken och bra kommunikation med allt från pendeltåg, buss, tvärbana och tunnelbana.

På Hagalunds förskola är pedagogerna närvarande i utforskandet tillsammans med barnen. Vi låter barnen testa, prova sig fram och bygga upp ett självförtroende till sin förmåga.