Att utöva musik främjar lärandet

På Dibbers internationella skolor erbjuds eleverna extra musikundervisning och på vår skola Dibber International School Sollentuna är det stråkinstrumenten som står i fokus. Det är så roligt att se eleverna växa med sina instrument, hur de övar och nöter och hur sedan spelglädjen börjar glittra ur ögonen på eleverna. Eleverna i Sollentuna får välja mellan fiol, cello och kontrabas och spelar sedan sitt instrument 2 gånger i veckan på skolan. Den här terminen jobbar vi med musik från hela världen och tar med eleverna på en jorden runt resa i musikens värld. 

Varför är det då så bra att spela instrument? 

Jo forskning visar att få saker stimulerar hjärnan så mycket som att spela ett musikinstrument. När man har gjort studier har man kunnat se hur hjärnans alla delar tränas och aktiveras då man spelar ett musikinstrument. De båda hjärnhalvorna samarbetar när man musicerar och gör att broarna mellan hjärnhalvorna stärks hos de som spelar ett instrument regelbundet, vilket i sin tur utvecklar tankefunktion, lärande och minne. Studier visar att elever som regelbundet spelar ett instrument presterar bättre resultat i skolan överlag. 

Vad är det konkret som man har sett blivit bättre då man spelar ett musikinstrument? 

Vinsterna är många men några exempel på vad studier har visat är, 

  • Elevers arbetsminne stärks vid musikutövande 
  • Elevernas koordination utvecklas 
  • De barn som regelbundet spelade ett instrument visade en bättre språkutveckling. 
  • Eleverna som spelade utvecklade en högre spatial intelligens 
  • Förståelsen och prestationerna i matematik ökade hos de elever som spelade instrument. 

Vad vi kan erbjuda 

Hos oss på Dibber International Sollentuna får alltså eleverna chansen att både ha fantastiskt roligt med sin musik, och samtidigt stärks deras förmåga i andra ämnen. Vi är stolta över att kunna erbjuda den här profilen och vi är stolta över våra elever som har lärt sig så mycket sedan vår start HT2020. 

/Anna Manell, fiollärare på Dibber International Sollentuna  

Anna tipsar om TED talk

I den här youtubefilmen kan du se exempel på hur spelandet av musikinstrument är fördelaktigt för hjärnans utveckling.