7 inomhusidéer för att uppmuntra till kvalitetstid tillsammans med familjen

Familjetid är, som vi alla vet, något som värdesätts och uppskattas. Ibland kan det dock vara svårt att samla alla för lite gemensam tid, särskilt när det finns barn i olika åldrar som var och en har olika intressen. Det är dock viktigt att tillbringa tid tillsammans med familjen eftersom det har fördelar för föräldrar och barn som är mer än att bara ha roligt. Det främjar psykisk hälsa, stärker banden, bygger upp självförtroende och känslomässig styrka hos barnen, förbättrar kommunikationen, minskar stress och (viktigast av allt) skapar minnen.

Så om alla är hemma på helgen eller om vädret inte är tillräckligt inbjudande för att tillbringa tid utomhus, finns det några familjeaktiviteter inomhus som garanterat kommer att få alla att delta med stor entusiasm.

1. Bollspel

Om du tror att bollspel är bäst utomhus, tänk om! Det finns massor av kreativa idéer för att spela bollspel inne i huset (och detta utan att skada möblerna). Skaffa en liten mjuk skumgummiboll eller någon annan lätt boll, ungefär lika stor som en bordtennisboll, och placera ut koppar på ett bord. Låt alla försöka kasta bollen i kopparna. Den person som får flest poäng vinner! Om familjen är tillräckligt stor kan ni till och med dela upp er i två lag och spela mot varandra. Alternativt kan ni även sätta upp en bowlinghall hemma. Om du inte har några käglor kan du använda några av ditt barns leksaker. Dessa spel kommer säkert att framkalla en hel del jubel och fniss.

2. Dansparty

Finns det något bättre sätt att ha kul än att skaka loss? Allt du behöver är lite musik och du är redo att röra på dig. Dans är den ultimata energibrännaren för barn och en fantastisk stressavlastare för vuxna. När ni har rört på er tillräckligt mycket blir alla säkert hungriga, vilket kan leda till en underbar familjemiddag tillsammans.

3. Pussel

Det här är en aktivitet som kan användas i alla åldersgrupper, där vuxna och barn är lika fängslade av uppgiften att lista ut var varje bit hör hemma. Pussel är otroligt bra på att stimulera nervceller och uppmuntra oss att hålla ut. Det är också intressant att se hur mycket koncentration det kräver och hur motiverade barnen är att slutföra det.

4. Matlagning och bakning

Den mest mångsidiga inomhusunderhållningen för familjer måste vara i köket. Matlagning och bakning är kreativa och roliga sysselsättningar som alla åldrar kan njuta av. Till exempel kan även ett litet barn hjälpa till att röra eller kavla deg. Dessutom får alla njuta av frukterna av sitt arbete med några läckra maträtter eller bakverk i slutet av denna aktivitet. Så ta på dig förklädet och ta fram kastrullerna och stekpannorna! Det är dags att förbereda en familjefest.

5. Kurragömma

Den här leken blir aldrig gammal. Den uppskattas av både unga och gamla och är den perfekta leken för att utnyttja de skrymslen i huset där ingen skulle komma på tanken att leta. Se till att ni sätter gränser innan ni börjar leka för att skydda deltagarna och föremålen i huset. För att göra det mer intressant, sätt en timer för den som söker att hitta alla.

6. Talangjakt

Här är en chans för alla i familjen att visa upp sina unika färdigheter och talanger. Någon kanske är en blivande trollkarl, en annan kanske övar på att jonglera och en tredje kanske bara vill visa upp sin perfekta moonwalk. Låt alla öva på sina färdigheter individuellt och bestäm en tid när ni ska träffas för talangshowen i ett gemensamt rum. Alla kan sedan visa upp sina talanger medan resten av familjen klappar och hejar på dem.

7. Familjens konstdag

Barn växer upp snabbt och ofta upptäcker vi att vi inte gjorde så mycket av det vi ville. Naturligtvis har vi flera fotografier och videor av dem, men vi kanske glömmer att ta ett avtryck av deras små händer och fötter när de var spädbarn eller glömmer att ta en familjebild innan de snabbt når tonåren. ”Familjekonstdagen” är ett fantastiskt sätt att göra en minnesvärd dag bestående. Allt du behöver är lite papper och färg. Varje familjemedlem kan välja en färg att måla sina handflator och fingrar med. Välj en form eller design som känns meningsfull för er alla. Till exempel en cirkel av samhörighet där alla era handavtryck bildar en stor cirkel på pappret. Ni kan också välja att göra ett familjeträd där alla era handavtryck blir grenar och blad. Glöm inte att lägga till datumet i något hörn av pappret när du är klar. Slutligen kan du rama in ditt konstverk och stolt sätta upp det på väggen.

Det är viktigt att tillbringa bra kvalitetstid tillsammans för att bygga kontakter och hålla familjerelationerna glada och intakta. Det gör en enorm skillnad när vi ställs inför utmaningar att veta att vi har ett stabilt stödsystem att förlita oss på. Och barnen har störst glädje av de minnen som ni skapar tillsammans som familj.

Det finns många idéer för familjeaktiviteter som håller alla engagerade, men dessa 7 familjevänliga förslag på inomhusunderhållning kräver minimal utrustning eller material som är lätt att hitta i alla hushåll. Så varsågod och prova dem!