Kubikskolan Dibber i Helsingborg: Ökad måluppfyllelse genom strukturerat och engagerat arbete

Kubikskolan Dibber, belägen i Helsingborg, har under de senaste två åren upplevt en anmärkningsvärd ökning i måluppfyllelse, vilket gjort skolan till ett föredöme när det gäller skolutveckling och elevresultat. Tidigare var situationen annorlunda – för bara några år sedan låg behörigheten till gymnasiet på omkring 50 %, vilket innebar att hälften av skolans elever riskerade att inte klara sig vidare till gymnasiestudier. Genom ett målmedvetet och strukturerat arbete har skolan nu uppnått en fantastisk förändring.

Under det senaste läsåret steg behörigheten till gymnasiet från 46,9 % till 81,8 % för niondeklassarna – en ökning med hela 34,9 procentenheter, eller 74,4 %. Denna framgång är resultatet av en gemensam insats från skolans personal och ledning, som tillsammans utvecklat strategier för att stötta eleverna på bästa sätt. Det är också värt att notera att en av de närliggande grundskolorna har en gymnasiebehörighet på 75 %, vilket innebär att Kubikskolan nu överträffar många av sina grannskolor i denna aspekt.

Therese Nilsson, förstelärare vid Kubikskolan och en av nyckelpersonerna bakom processen, berättar om resan mot de imponerande resultaten:

”Vi har arbetat mycket strukturerat med trygghet, studiero och närvaro. Vårt arbete har omfattat allt från rutiner och dokumentation i Infomentor till planeringar och bedömningar. Ett stort fokus har legat på ett språkutvecklande arbetssätt och differentierad undervisning, där vi har samarbetat tätt med skolledningen för att anpassa undervisningen efter varje elevs behov.”

En av de mest betydelsefulla faktorerna bakom ökningen har varit skolans arbete med närvaron. Socialpedagogen går varje morgon runt till klassrummen och ringer hem till de elever som inte anmält frånvaro. Therese förklarar vikten av detta:

”Närvaron är a och o för att klara skolgången. Genom att vi agerat snabbt vid oanmäld frånvaro har vi kunnat öka elevernas närvaro avsevärt. Detta, i kombination med täta möten och samarbeten med vårdnadshavare och elevhälsan, har gjort en stor skillnad.”

Utöver närvaron har Kubikskolan infört en rad andra insatser för att säkerställa att fler elever når sina mål. Dessa inkluderar noggranna klasskonferenser där varje elevs utveckling följs upp, anpassad undervisning där uppgifter och material differentieras efter elevernas behov, samt extra studietid och lovskolor i små grupper.

”Vi har verkligen fokuserat på att skapa strukturer som hjälper eleverna att nå sina mål. Genom att erbjuda eleverna möjligheten att arbeta med uppgifter på olika nivåer, och ge extra stöd vid behov, har vi kunnat minska stressen och istället bygga upp deras självförtroende,” säger Therese.

Kubikskolan Dibber har en lång historia av engagemang för både elevernas akademiska och personliga utveckling. Skolan har funnits i 20 år och erbjuder idag en undervisning från förskoleklass till högstadiet. Sedan 2018 är Kubikskolan en del av skolkoncernen Dibber, vilket har öppnat upp för ytterligare utvecklingsmöjligheter genom samverkan med andra skolor runt om i Sverige.

Therese Nilsson avslutar med att lyfta fram den starka personalgruppen som en avgörande faktor för framgången:

”Vi har en fantastisk personalgrupp som verkligen tror på eleverna och deras förmåga att nå sina mål. Den peppning och stöd vi ger dem, tillsammans med att vi bygger starka relationer tidigt, har gjort stor skillnad. Det är tydligt att eleverna känner vårt engagemang, och det är något vi är väldigt stolta över.”

På Kubikskolan Dibber är det tydligt att måluppfyllelse inte bara handlar om akademiska prestationer – det handlar också om att skapa en trygg och stöttande miljö där varje elev kan växa och utvecklas. Tack vare den gemensamma insatsen från elever, lärare och skolledning har Kubikskolan visat att det går att vända en tuff situation och ge fler elever möjligheten att nå sina drömmar och mål i framtiden.

Om Kubikskolan Dibber

Kubikskolan Dibber är en skola F-9 med fokus på kunskap, kamratskap och kreativitet, här får du chansen att växa och utvecklas. Skolan passar dig som är nyfiken, ambitiös och som gillar att lära dig nya saker.

Kubikskolan Dibber präglas av en trygg atmosfär med en skolgård omgiven av grönska och fina parkområden. Klassrummen är stora, fräscha och välförsedda med såväl traditionell som modern utrustning.