Vårdnadshavare Lilla och Kris berättar

Vad säger de vårdnadshavare som har barn på Dibber förskolor? Här har vi en kort intervju med Lilla och Kris som har tre barn i både skola och förskolor på Dibber.

Hej, Lilla och Kris heter vi och är föräldrar till Amy, Adam och Axel som går på Dibber Dibber Kärnhuset skola, Dibber Kärnhuset förskola och Dibber Råå Montessoriförskola. Vi bor för närvarande på Tågaborg i norra delen av Helsingborg men flyttar till Råå i oktober. Mamma är gymnasielärare och arbetar på en av stadens gymnasieskolor och pappa är trädgårdsmästare inom Kyrkogårdsförvaltningen.

Tänk tillbaka, hur kommer det sig att ni valde just denna förskola till era barn?

Vi var ute och besökte olika skolor inför Amys skolval och fastnade direkt för Dibber Kärnhuset skola. Det rådde en fin atmosfär på skolan och såväl barn som pedagoger var uppslukade av aktiviteterna som pågick men samtidigt som alla var upptagna med sitt tog sig alla tid att visa och berätta. Amy smälte in direkt och kände sig trygg och bekväm fast det var vårt första besök på skolan. Under våra andra skolbesök hade hon varit avvaktande. Detta tillsammans med småskaligheten och friheten som Montessoripedagogiken innebär var avgörande för vår del. En liten skola där alla blir sedda och kan känna sig trygga, där man får arbeta i eget tempo och verkligen få sjunka in i något man valt under ett arbetspass är perfekt för såväl Amy som hennes småbröder.

Berätta hur ni tycker att det är att ha era barn på skolan, förskolorna i dag? Uppfyllde det era förväntningar, är det någonting som ni tycker speciellt om? Hur är pedagogerna?

Det började som nämnt med att vi skulle välja skola till Amy inför stundande skolstart men slutade med att hon och lillebror Adam bytte förskola direkt bara ett par veckor efter vårt besök. Amy började på Kärnan på Dibber Kärnhuset och Adam började på Skeppet på Råå Montessoriförskola. I våras började även vår yngsta son Axel förskolan och då på Fröet för de yngsta på Dibber Kärnhuset förskola. Vi är mer än nöjda med vårt val av förskola och skola och båda verksamheter lever upp till förväntningarna och lite därtill. Alla 3 barn stormtrivs! Vi uppskattar det starka och äkta engagemanget från såväl pedagoger som skolledning och att alla vuxna känner barnen och alltid gör det där lilla extra. Det är också alltid bra kommunikation och ett fantastisk bemötande. Vi är särskilt nöjda med arbetet kring vår mellankille Adam som har autism och går på Råå Montessoriförskola. Extra stor eloge till alla som bidrar till hans utveckling och trivsel!

Märker ni av att det är en speciell inriktning på denna förskola? Berätta 🙂

Montessoriinriktningen märks tydligt. Barnen tränas i självständighet, de får välja vad de vill jobba med under sina arbetspass och hur. Pedagogerna har genom sina observationer bra koll på var barnen befinner sig utvecklingsmässigt. Från början får alla lära sig att ta hand om varandra och visa hänsyn. Barnen är alltid i centrum och alla praktiska övningar samt allt arbete med sensomotoriskt material ger resultat. Den holistiska synen på lärande genomsyrar verksamheten och man ser en helt annan mångsidighet jämför med en ”traditionell” skola/förskola. Man ägnar sig till exempel åt odling på gården och har hand om afrikanska jättesnäckor.

Märker ni att det är en förskola som tillhör Dibber Sverige? På vilket sätt i så fall?

Logotypen finns ju överallt och under Coronavåren kom det mycket information från Dibber. Man hade tidigt en strategi samt en väldigt bra och tydlig kommunikation så att vi föräldrar hela tiden visste vad som gällde. Det kändes tryggt i en svår och oviss tid och det var extra tacksamt med en tydlig policy för oss med barn på olika avdelningar och enheter.

Har ni några råd till föräldrar som ska välja förskola? Vad ska de tänka på, vad tycker ni är viktigast?

Viktigast är att barnen känner sig trygga och har det bra. Besök skolan/förskolan tillsammans med barnet/barnen och bilda er en egen uppfattning. Man måste uppleva atmosfären och miljön. Engagemang märks och känns och hur du blir bemött säger mycket om skolan.

Om ni skulle beskriva er skola och förskola med tre ord, hur skulle du göra då?

Trygg, omsorgsfull, utvecklande

Har jag glömt att fråga någonting som ni vill berätta om?

Att välja Montessoripedagogik till barnen är det bästa beslut vi tagit! Det enda vi saknar är en Dibber Montessori högstadieskola för alla Montessoribarnen på Råå. Att behöva skicka barnen till en traditionell skola när det blir dags för högstadiet känns inte lockande!