Uteaktiviteter och träning

som du kan göra tillsammans med ditt barn

Massor med tips

Är dina barn rastlösa och uttråkade? Då har vi tips på trevliga, pedagogiska och roliga utomhusaktiviteter som du kan hitta på med dem. Hoppas att detta skapar många trevliga stunder för dig utomhus!

 • Bokstavsjakt

Leta efter saker som liknar bokstäver i naturen. Skapa ord med de bokstäverna du hittar, eller kanske hittar du hela alfabetet? Barnen kan också använda pinnar, stenar etc. för att skriva bokstäver. Om barnen är för små för bokstavsjakt kan de leta efter färger.

 • Fågelkvitter

När du är ute och går, lyssna efter hur många olika fåglar du kan höra. Ett tips är att använda appen ”Lärkvitter” för att hjälpa dig ta reda på vilken fågel det är.

 • Träna med barnen.

Får du ont om tid för träning när du har småbarnen hemma? Inkludera dem vetja! Det gör att du kan spendera kvalitetstid med dina barn och samtidigt få den träning du vill ha. Här är några tips på vad ni kan träna, både ute och inne:

 • Låt barnen cykla bredvid dig när du springer. Om någon är snabbare än den andra kan ni jaga varandra så att den långsammaste får ett försprång som de andra ska hämta in.
 • Gör armhävningar och använd barnen som tyngd på ryggen. Detta brukar barnen tycka är jätteroligt. De kan antingen sitta eller stå på ryggen, men se till att de får något att hålla i så att de inte ramlar.
 • Gå till ett utegym. Där brukar det finnas stänger och annat kul som barnen kan roa sig med medan du gör dina övningar.
 • Gör ett AMRAP (As Many Rounds As Possible) pass. Du kan googla AMRAP så finner du många tips på övningar. Det går ut på att hitta på ett antal styrkeövningar som ska föreställa ett varv som du sedan ska försöka klara så många som möjligt av på en viss tid. Detta är bra eftersom man kan anpassa träningen utifrån sin egen förmåga och barnen kan vara med och delta.
 • Fotboll är en sport som både barn och vuxna kan tycka är kul. Dessutom får man konditions-träningen på köpet. Det enda du behöver är en boll, människor att spela med och en fotbollsplan. Har ni inte tillgång till en fotbollsplan kan ni bara gå till ett öppet område och använda pinnar eller liknande som mål-markörer.
 • Är ditt barn riktigt litet kan du bara ta det i vagnen och ge dig ut på en joggingrunda. Barnet får sin dagliga tupplur medan du får din träning avklarad.
 • Gillar dina barn gymnastik kan ”stå på händer” vara ett väldigt roligt sätt att träna på. För i själva verket krävs det enorm kroppskontroll och styrka för att klara av det. Sök upp ”tutorials” på youtube eller lär er själva. Ett tips är att börja mot en vägg eller passa varandra.
 • Hoppa hopprep är något många barn tycker är roligt men det är också väldigt jobbigt. Genom att hoppa hopprep kan du bygga på din kondition, arm- och benstyrka. Se vem som kan hoppa längst eller göra coolast trix kanske?
 • Skattjakt

Denna lek kan utföras på olika sätt. Här är två exempel:

 • När ingen ser det, göm en eller flera små skatter hemma, i skogen eller i trädgården. Barnen bör leta efter skatterna.
 • Skattjakt med en tråd eller ett rep: En vuxen trär en tråd/ ett rep från en ände till en annan ände där skatten ligger gömd. Barnen måste följa tråden hela vägen tills skatten hittas.
 • Kurragömma

En person står och räknar exempelvis till 20 med slutna ögon medan de andra går och gömmer sig. Man får bestämma en viss gräns som man inte får gå över (t.ex inte utanför innergården). Sedan går “räknaren” och letar efter de andra. Den som blir hittad först får bli “räknare” nästa gång.

 • Rita med gatukritor

En låda med gatukritor, ofta i flera olika färger, kan köpas väldigt billigt på närmaste affär och är mycket roligt att använda utomhus. Hjälp barnen att rita paradis, bilar, fiskar, fjärilar eller någon annan rolig design på marken (ex. på innergården). Ni kan även göra olika rit-tävlingar eller hänga gubbe.

 • Hinderbana

Hinderbana är lämplig för barn i alla åldrar. Hitta på en bana som går sicksack runt träd, buskar, över stenar eller vad som helst som finns i naturen. Sedan tar ni tid, snabbast till andra sidan och tillbaka? Barn mot vuxna? Det är alltid kul!

 • Fantasihus

Föreslå at barnen skapar ett äventyrs- eller fantasihus till deras leksaker med vad de hittar i naturen. Lämpliga material är till exempel pinnar, mossa, blommor, löv, stenar och kottar etc.

 • Kasta gris

Detta är ett bollspel. Det handlar om att ta emot bollen utan att tappa den. För varje gång du tappar bollen får du en ny bokstav i ordet GRIS. Den som får hela ordet först åker ut. Det enda du behöver är en boll och deltagare.

 • Leka i snön

På vissa platser finns det fortfarande mycket snö, och det är roligt att leka i snön. Ni kan köra snöbollskrig, gör fina snöänglar, en snögubbe eller kanske en iglo.

 • Skogen

Beroende på vad det är för säsong kan man alltid gå ut och plocka svamp, blåbär eller liknande i skogen. Sedan kan man göra något gott av det som t.ex svamprisotto, toast med svamp, blåbärs muffins etc. Låt barnen vara med och laga mat, det brukar vara en riktig höjdare, dessutom får de en känsla av att de har åstadkommit någonting.

Om det inte är säsong för något av detta kan man bara gå ut i skogen. Det finns alltid något att upptäcka eller se där. Kanske ett fint löv eller blomma att torka eller rita av? Eller några roliga nya kryp som barnen kan upptäcka.

 • Hoppa långt

Hur långt kan ni hoppa? Rita en linje i marken och hoppa från denna så långt ni kan. Markera hur långt ni hoppade och mät sedan med t.ex en tumstock. Vem hoppade längst? Kan ni slå erat egna rekord?

 • Kasta närmast

Rita upp en linje på marken eller lägg ut ett rep någonstans. Stå en bit ifrån och kasta stenar, kottar, mynt, kulor eller någonting liknande. Den som lyckas kasta närmast linjen vinner.