Söka förskola i Västerås kommun

Från och med ett års ålder har ditt barn rätt till barnomsorg under tiden föräldrarna arbetar eller studerar. Men för att vara garanterad en plats är det viktigt att vara ute i tid.

Erbjudande om plats inom fyra månader gäller inte fristående förskolor och enskild pedagogisk omsorg. Om du bara har önskat fristående förskolor eller enskild pedagogisk omsorg kontaktar du aktuell enhet för information.

Ansök om förskoleplats i Västerås – steg-för-steg

Att ansöka om förskoleplats i Västerås kommun går till så här:

  • Ansök via kommunen: För att ansöka, ändra eller säga upp en plats i förskola i Västerås kommun använder du kommunens e-tjänst. Där gör du ditt val och skickar in. När du har anmält att ditt barn behöver en plats i förskola bedömer Västerås stad om ditt barn har rätt till placering i den omfattning som familjen önskar. Kommunen baserar bedömningen på föräldrarnas arbetstid/studietid, restid, tid för dygnsvila samt eventuella ytterligare faktorer som är viktiga i det enskilda fallet.
  • Erbjudande om plats: När en plats blir ledig får du ett platserbjudande. Det måste du svara på. Det gör du i e-tjänsten. Om barnet har två vårdnadshavare ska båda svara på erbjudandet.
  • Planera för inskolning: Kom också ihåg att sätta av tid för inskolningsperioden. Den är till för att ditt barn ska få möjlighet att utforska den nya miljön i sin egen takt. Inskolningen tar vanligtvis mellan en och två veckor och en vårdnadshavare måste finnas tillgänglig under hela perioden.

Hur många timmar får mitt barn vara i verksamheten?

Västerås stad bedömer hur mycket tid varje barn har rätt till. Tiden baseras enligt skollagen på föräldrarnas arbetstid/studietid och resa till och från arbetsplatsen/studieplatsen.

Västerås stad utgår ifrån den förälder som har behov av minst antal timmar, enligt följande:

  • Om du är föräldraledig får vård av annat barn får äldre syskon vara 15 timmar per vecka. Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år kan barnet få upp till 25 timmar per vecka.
  • Om du är arbetssökande får ditt barn vara 20 timmar per vecka. Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år kan barnet få upp till 25 timmar per vecka.
  • Om du studerar får ditt barn vara utifrån hur mycket du studerar, behovet ska uppdateras efter sex månader.
  • Om du arbetar får ditt barn vara utifrån hur mycket du arbetar.

Dibbers förskolor i Västerås

Om du fortfarande letar efter rätt förskola i Västerås är du varmt välkommen att titta närmare på Dibbers verksamheter. Klicka på ”Läs mer” så hittar du kontaktuppgifter om du har frågor eller vill ta reda på om det finns lediga platser. Du hittar också länk till ansökan direkt på hemsidan.