Pedagogiska lekar med barn

Dibbers nya lekhäfte

Här delar vi med oss av våra 10 bästa lekar med och för barn

Välkommen att ta del av Dibbers lekhäfte med 10 roliga och pedagogiska lekar för och med barn i förskolan eller hemma!

Läs eller ladda ner

Regler för hur man leker följande lekar

• Hinderbana
• Fallskärmen
• Under Hökens Vingar Kom!
• Gubben i Lådan
• Farbror Lejon
• Ett Två Tre Röda Lyktan Stopp
• Promenadbingo
• Kom alla mina små kycklingar
• Dibber “Go!”
• Följa John

Ett speciellt stort tack till förskolorna Dibber Björken, Dibber Filuren, Dibber Fröhuset och Dibber Love för att ni delade mer er av era lekar!

Här följer några exempel från lekhäftet

Hinderbana

Varje vecka på förskolan har vi den uppskattade hinderbanan. Vi använder oss av det materialet som finns
tillgängligt på förskolan. Bildäck som både ligger ner och däck som är fastsatta i marken stående. Med hjälp av en pall tar barn och vuxna sig upp på däcken. Vissa barn behöver hjälp av en vuxen hand för att balansera på däcken. Detta är det återkommande momentet sedan varierar vi banan, barnen turas om att vara med och bygga stationerna. Exempel på vad vi har använt är rockringar, koner, hinder byggda av hinkar och bandyklubbor. Vi springer sicksack mellan koner, hoppar mellan rockringar (jämfota, på ett ben), går limbo under bandyklubbor, hoppar hinder över hinkar och klubbor. Barnen samarbetar och turas om och hjälper varandra. Denna aktivitet gör hela förskolan tillsammans. Vi har väldigt roligt ihop, både vuxna och barn hejar på varandra. Vi märker att barnen efter att vi lekt tillsammans fortsätter att göra
hinderbanor i sin fria lek!

Fallskärmen

Materialet vi använder är en stor fallskärm i olika färger. Runt hela fallskärmen finns handtag som barnen håller i. Lekarna går att variera i det oändliga, ibland ”känner vi bara på vinden”. Vi ställer frågor och funderar tillsammans. Vad händer med fallskärmen när det blåser? Vad händer när det är vindstilla? Ibland har vi en boll i fallskärmen. Det finns ett hål i mitten av fallskärmen och vi hjälps åt att rulla bollen så den inte hamnar i hålet. Det gör vi genom olika rörelser. Bollen får inte heller åka ut mot kanten. Barnen engagerar sig till fullo och vi skrattar mycket när vi får bollen att röra sig på olika sätt. En riktig samarbetslek! Genom en stor rörelse upp i luften kan alla springa under och skärmen blir då som en koja! Man kann också leka så att någon eller några i taget springer under – till exempel alla som har något grönt på sig eller alla som börjar på bokstaven E osv. Det kräver både uppmärksamhet och samarbete, vilket aktiviteten verkligen lockar fram. Det finns mycket mer man kan göra med fallskärmen men detta är några av sakerna vi brukar göra. Ett bra tips är att ta med sig fallskärmen på utflykt då den knappt
väger något, ett annat tips är att använda mönstret/trianglarna att ligga och vila på – alla får en egen plats!

Vi får världens viktigaste värden att växa

Det är vår vision och vårt syfte är att varje barn upplever och känner att de är värdefulla.
I våra värden vill vi visa att vi skapar trygghet och möjlighet för lärande genom lek för våra barn. Vi arbetar “lekfullt & ambitiöst” samt är “generösa & tydliga”. Vi har högt i tak och professionellt friutrymme. Samtidigt tror vi på ramar och riktlinjer som gör det tryggt att vara generös. I Dibber förskola är vårt mål att alla barn ska få uppleva hur viktiga de är, känna sig sedda, hörda och tagna på allvar – varje dag.

Hjärteprogrammet, som symboliseras av vår lärvän Hjärtrud är grunden i vårt värdegrundsarbete. Vi tror att goda upplevelser och erfarenheter sätter positiva spår. Hjärtrud berättar för oss att alla är lika mycket värda och unika.