Lär känna våra rektorer – Matilda

Rektor för förskolor i Örebro

Vi kommer framöver att publicera en rad med intervjuer och känna våra rektorer på pulsen. Först ut är Matilda Fyrpihl som är rektor på Dibber Kottebo förskola samt Dibber Valpebo förskola som båda ligger i Örebro.

Berätta ditt namn, lite om din bakgrund och vad du arbetar med.

Jag heter Matilda Fyrpihl och har arbetat som rektor sedan hösten 2017. Barnintresse har alltid funnits och jag har 6 syskon själv och har även ett gäng familjehemssyskon då mina föräldrar jobbar som familjehem. I grunden är jag utbildad kock eftersom jag älskar att laga mat.

Jag tog min lärar- och förskollärarexamen 2010. Sedan var jag hemma med mina två äldsta barn i 3,5 år innan jag började arbeta. Jag började på Kottebo och valde att söka spontant då jag gillade gården och förskolans inriktning “ut och njut”. Jag älskar själv att vara ute och få uppleva naturen tillsammans med barnen.

Året 2014 fick jag erbjudande att vidareutbilda mig. Jag älskar att lära mig nytt och i och med utbildningen så fick jag driva utveckling på förskolan 20% samtidigt som jag jobbade i barngrupp 80%.

När min chef skulle sluta så tänkte jag att jag testar, jag gillar att utveckla och att tillsammans se förändring på förskolan så jag sökte tjänsten som rektor och nu är jag här idag. Kvar på Kottebo men med en annan roll sedan 2017. Från 2019 är jag rektor på Dibber Valpebo och Dibber Kottebo.

Tänk tillbaka, varför valde du att arbeta på Dibber?

Jag startade i den lilla bolaget Helianthus som sedan 2017 ingår i Dibber. De hade en fin värdegrund som jag kan stå för och jag gillar som sagt inriktningen med “ut och njut” och utomhuspedagogiken. Dibber har tillfört många fina delar som vi implementerar i vår verksamhet, lärvännerna för att bara nämna ett av de nya verktygen.

Hur tycker du nu att det är att arbeta på en förskola på Dibber?

Jag trivs bra. Jag driver förskolorna med ett nära samarbete med min utvecklingsledare som är min högra hand här i Örebro eftersom jag är ensam rektor i Dibber här i staden. Dock är jag med i nätverk där vi “friförskolor” i Örebro träffas och kan diskutera Örebro kommuns riktlinjer och mycket annat, det känns väldigt tryggt.

Varför tycker du att man ska välja en Dibber förskola för sitt barn?

Vi har så otroligt fin värdegrund som vi arbetar med hela tiden i alla åldrar. “Ut och njut” profilen är fantastiskt, det ska vara härligt att vara ute. Har man roligt och trivs så lär man med hela kroppen.

Vad tror du är viktigt med en förskola ur barnens perspektiv?

Att få känna trygghet. att få en bra start tillsammans med vårdnadshavare och personal på förskolan, det tror jag är en bra grund. Vi försöker även se det lilla i vardagen, att varje barn ska få känna att ”detta var en bra dag”. Har vi trygga vårdnadshavare så blir det även en kedjereaktion att få trygga barn. Här får varje barn formas till den unika person som är menat.

Vad tror du är viktigt med en förskola ur en vårdnadshavares perspektiv?

Egentligen samma som för barnet. En trygg introduktion som är tydlig och som får vårdnadshavaren att kunna fokusera på sitt arbete under dagen, tanken ska inte finnas där att barnet inte har det bra under dagen. Vi jobbar mycket med service också på våra förskolor. Det där lilla extra kan göra så lite men ge så mycket tillbaka. Att arbeta inom barnomsorg är, tycker jag, ett serviceyrke. Det är människor vi träffar hela tiden och vi tar hand och det viktigaste som finns; vår framtid. Våra framtida förebilder.