Grönt samarbete mellan generationer i Örebro: Dibber Västra Mark och äldreboende odlar tillsammans

På Dibber Västra Mark förskola i Örebro spirar ett vackert samarbete. Tillsammans med grannarna på äldreboendet Vänsterpark och vår lärvän Uteugo, har förskolan startat ett gemensamt projekt – att odla tillsammans. Genom att plantera frön av morötter, majs, sallad och tomater har de skapat en miljö som inte bara frodas med grönska, utan också med samhörighet och lärande.

”Att se barnen och de äldre arbeta tillsammans i trädgården är hjärtevärmande. Det är i dessa stunder jag verkligen känner att vi gör något meningsfullt och viktigt för våra barn och för samhället i stort”, delar Karin Palmér, rektor på Dibber Västra Mark förskola.

Från de första små fröna som läggs i jorden till de gröna skotten som bryter ytan har detta projekt varit en resa av gemenskap och kunskap. Tillsammans har förskolan och äldreboendet sett växterna växa upp, både i äldreboendets fina växthus och i förskolans lokaler.

Men trädgården handlar om så mycket mer än bara grönska. Genom detta samarbete strävar vi efter att lära oss om respekt, förståelse och omtanke för alla människors lika värde. Genom att samarbeta med äldre generationer lär förskolan sina barn att känna sin närmiljö och att ta ansvar för samhället. Dessutom lär de sig att vårda vår miljö och att upptäcka nya saker om växter och naturen. Förskolan ser fram emot att se fortsättningen av detta gröna samarbete och att se hur det fortsätter att blomstra och växa. Med gemensamma krafter och med kärlek för varandra och vår omgivning kan vi göra skillnad, steg för steg, planta för planta.

Om Dibber Västra Mark förskola i Örebro

Förskolan Västra Mark ligger centralt på väster med närhet till Varberga skog, mark och lekparker med rymliga och ljusa lokaler. Vi har en stor utegård som ger många möjligheter till lärande med en spännande klätterställning som utmanar motoriken, sandlådor för bygg och konstruktion, en kompisgunga och en gräsmatta med en balansbana som bjuder in till lek, rörelse och aktivitet.  

Vår profil ”ut och njut” utgår ifrån ett upplevelsebaserat och situationsanpassat lärande. Till vår hjälp i detta har vi lådcyklar som hjälper oss att ta oss ut i skog och mark. Tillsammans med barnen arbetar vi lustfyllt, utforskande och lärande varje dag. 

Bilder från projektet