Dibbers verksamheter i coronatider

Hur upplever våra rektorer att “coronatiden” påverkar deras verksamhet?

Vi har lagt örat mot några av Dibbers verksamheter för att höra tankar från våra rektorer.

Långvinkeln Dibber

Det är en märklig tid vi lever i och våra upplevelser är sannolikt väldigt olika. Det känns verkligen som att vi lever i parallella världar. Några av oss är väldigt oroliga medan andra inte alls känner oro. Några av oss har väldigt mycket att göra just nu medan andra inte har något alls att göra då de har förlorat sitt arbete. Vissa anser att faran överdrivs medan andra anser att den underskattas.


I vissa länder får man knappt gå ut medan man i andra länder förespråkar att flytta ut så mycket som möjligt. Positiva effekter syns på miljön medan negativa effekter syns i ekonomin.

Likadant är det hos oss på Långvinkeln. Några av oss har familj som är i riskgrupp och känner stor oro medan några av oss inte alls är särskilt oroliga.

Gemensamt för oss alla är i alla fall att ingen av oss tidigare upplevt något liknande.

Vi har föräldrar som har hållit sina barn hemma på grund av oro och vi har föräldrar som precis som vanligt lämnat sina barn i skolan.

Gemensamt för alla barn, oavsett om de har varit i skolan eller hemma är att de getts möjlighet till god undervisning. Vi har skräddarsytt lösningar för enskilda elever som arbetat hemma och alla har fått den undervisning de har rätt till!

Vi har hela tiden följt Folkhälsomyndighetens råd viket fortlöpande informerats ut till alla vårdnadshavare. Vi har fått mycket positiv feedback att informationen har tryggat och varit ett viktigt inslag i mångas vardag.

Jag tror att vi alla längtar efter att allt ska återgå till det normala och att vi blickar tillbaka på denna tid som en tid som förändrat och stärkt oss positivt. En tid som fått oss att uppskatta vår vardag och inte minst vår frihet.

Allt gott!

Vänliga hälsningar
Malin Sarwall
Rektor Långvinkeln Dibber

Dibber Rullens Särskola

Det var nog ingen som trodde att ett virus skulle lamslå en hel värld som det nu gjort när vi gick på julledighet. Alla har vi hanterat information, riktlinjer och rekommendationer på olika sätt. Vilka länder som har agerat på rätt sätt är det ingen som vet idag.


Frånvaron har varit högre än normalt, trots det har alla medarbetare verkligen ställt upp, anpassat lektioner och aktiviteter så att varje elev som varit på skolan fått en meningsfull vardag. Det är fantastiskt att se hur snabbt medarbetarna har ställt om! Det känns tryggt att veta att Rullens rutiner och riktlinjer för krishantering fungerat så bra som det gjort, vi har kunnat fortsätta vår verksamhet i stort sett som vanligt.

Ur kriser kommer även nya innovativa arbetssätt, det tvingar oss till utveckling och nytänk. För oss har krisen inneburit att hitta nya undervisningssätt genom digitala verktyg för vår elevgrupp. Distansundervisning för vår elevgrupp är utmanande och kräver mycket från elevens vårdnadshavare. I rådande situation har vi ”tvingats” pröva nya sätt för att möjliggöra distansundervisning för elever som ligger riskgruppen och som är hemma. Pandemin kan pågå länge och vi behöver ha arbetssätt att säkerställa elevens utbildning och rätt till utbildning. Så det ska bli spännande att se hur detta arbetssätt vidareutvecklar våra elever! 🙂

Vi har klarat situationen bra och det är medarbetarnas engagemang som möjliggjort att verksamheten påverkas så lite som den gjorts.

Vänliga Hälsningar
Patricia Larsson
Rektor Dibber Rullens Särskola

Montessoriförskolan Kärnhuset & Råå Montessoriförskola

Det har varit påsk och många har nu varit lediga eller stannat hemma för mindre förkylningar i flera veckor. Idag kändes det annorlunda… Barnen strömmar tillbaka och för ett ögonblick tänds en hoppets låga. Är det över nu? Är faran för att vi ska drabbas över? Eller vad är det egentligen som händer?

I flera veckors tid har både barn och personal, om än få pedagoger, varit borta. Vi som varit här har bara gått och väntat känns det som. Vad väntar vi egentligen på? Att vi ska bli sjuka och det sedan ska återgå som vanligt? Vi vill ju ha det som vanligt igen med alla våra härliga barn omkring oss som sprider så mycket glädje. Det är ju barnen vi brinner för att arbeta med. Vi har valt att vara ute mycket och jag som både pedagog och rektor har skött mer och mer administrativa saker stället. Pedagogerna har passat på att göra saker som de aldrig hinner göra annars, men nu räcker det känns det som.

Pedagogerna har ställt upp för varandra och verksamheterna, arbetat utanför gränserna och fixat och trixat. De har verkligen tänkt utanför boxen och visat vad de går för. Det känns riktigt bra. ❤

Barnen pratar om den ”dumma bacillen” ibland och även de små känns medvetna men de väntar också, på att allt ska vara som vanligt igen. På att få krama sina fröknar istället för påhittade fot och armbågshälsningar på morgonen. På att få vara inne och arbeta med sina älskade montessorimaterial och kunna gå iväg till idrottshallen.

Men…. Har vi ens hunnit bli drabbade i Skåne? Eller har vi inte ens börjat här nere? Frågorna och tankarna är många. Men som alltid så biter vi ihop, gör vårt bästa och kämpar vidare!


Med vänlig hälsning
Anna Weiland
Rektor, Montessoriförskolan Kärnhuset och Råå Montessoriförskola

Dibber Stattena Montessoriförskola

I denna upp och ner vända värld som vi har just nu är ibland vardagen precis som vanligt och ibland känns det nästan lite ”spökligt” tomt, både på förskolan och runt i samhället.

Våra vårdnadshavare har varit väldigt förstående och håller sina barn hemma vid symptom. Idag har en av förskolorna 89% närvaro på barnen och det är en härlig siffra att se. Att Sverige håller förskolor/skolor öppna, är vi eniga om, är bra för vårt samhälle.

En pedagog sa något tänkvärt för några veckor sedan – det är första gången som jag arbetar med enbart friska barn (pedagogen arbetar på en 1-3 års avdelning och oftast, innan Corona tiden, hade pedagogerna ”hög tröskel” innan dom ringde vh om sjuka barn).

Vi har det bra då vädrets makter är med oss och vi kan tillbringa mycket tid ute och uppleva naturens skiftningar från vinter till vår. Vi får lov att gå ut och njuta av solen och det är underbart.


Med vänlig hälsning
Mia Nobring
Rektor Dibber Stattena Montessoriförskola

Vardagen på Hindby skola

Vi har nu under en lång period levt i en vardag där mycket fokus har varit på att säkerställa att alla mår bra och att skolan får vara en frisk verksamhet. Vi har tillsammans arbetat för att våra elever ska få den utbildning de har rätt till. Personalen har gjort, och gör, ett fantastiskt arbete med och för varandra men främst för våra elever. För mig är det viktigt att göra vardagen så normaliserad som möjligt.

Tiden får utvärdera hur detta kommer att påverka ”varje elevs rätt till utbildning”.

Jag tänker att våren med sitt hopp om sol och värme gör tillvaron enklare för oss alla. Vi vistas mycket utomhus med våra elever och försöker med solens hjälp ladda våra depåer och så långt det går, påverka vårt immunförsvar så att vi håller oss friska. Jag har valt at satsa på planerade rastverksamheter och det är en fröjd för ögat att se elever och pedagoger ha roligt tillsammans.

Denna vår kommer att stärka oss inför framtida utmaningar, det är jag säker på, och föra oss samman ytterligare.

Ett mantra för mig är ”Det är viktigt för mig att det går bra för dig” och det mantrat genomsyrar vardagen på Hindby skola i dessa tider då det gäller att hålla ut och ta hand om varandra.

Varma hälsningar
Susanne, rektor på Hindby skola i Malmö