Dibber Backen förskola tilldelas utmärkelsen ”Skola för hållbar utveckling”

Dibber Backen förskola, vid Flemingsberg i Huddinge kommun, har tilldelats Skolverkets utmärkelse ”Skola för hållbar utveckling”. Utmärkelsen lyfter hur en skola eller förskola arbetar på ett framgångsrikt sätt med hållbar utveckling och de globala målen i Agenda 2030.

– Vi har under ett och ett halvt års tid jobbat med Hållbar utveckling som tema på Dibber Backen förskola, berättar Alexandra Håkansson, rektor på Dibber Backen förskola. Alla som jobbar på förskolan är delaktiga i vårt systematiska kvalitetsarbete genom att tillsammans planera, reflektera, dokumentera och analysera arbetet kring hållbar utveckling och hur arbetet leds framåt med barnens intresse som utgångspunkt.

6 fokusområden

Förskolan har i sitt arbete fokuserat på 6 områden i Agenda 2023: Ingen fattigdom, ingen hunger, god hälsa och välbefinnande, god utbildning för alla, jämställdhet samt hållbar konsumtion och produktion. Bland annat har de tillsammans med barnen jobbat med ett Ta-Ge skåp, delaktighet i köket, odling av egna grönsaker, rörelseglädje och med nätverksträffar som belyst ämnena jämställdhet och genus.

– Barnen på förskolan har deltagit i samtal och dokumentation av de olika processerna, berättar Alexandra. Vi har haft som målbild att barnen ska kunna följa den röda tråden och få en förståelse för hur de går in i varandra och barnens egen möjlighet att påverka och bidra till en hållbar framtid.

En del av närområdet

Samverkan med närområdet beskriver Alexandra också som en viktig del i det arbete de gör, och som spelat en roll i att de fått utmärkelsen.

– Vår förskola är belägen i ett socioekonomiskt utsatt område, det finns därför en medvetenhet om social hållbarhet i samverkan med exempelvis familjecentralen som vi har en god och nära kontakt med. Det bidrar till kunskapsutbyte och samarbeten i olika former, genom att familjecentralen bedriver sina ABC-utbildningar i förskolans lokaler samt deltar vid pedagogernas APT. Samarbete med exempelvis Polisen som kommer och hälsar på i verksamheten i relationsskapande syfte som bidrar till en långsiktig tro på en hållbar social framtid.

Om Dibber Backen förskola

Förskolan Backen är en förskola med utbildade förskollärare, barnskötare och med en närvarande rektor som tillsammans driver förskolans utveckling och lärande framåt. Våra medarbetare är kreativa och positiva och talar flera språk!

Här välkomnas du av nybyggda och ljusa lokaler som inbjuder till både lek och lärande, dessutom har vi en skogsgård utanför förskolan där barnen kan njuta av naturen och bli inspirerade.

Maten tillagas i vårt tillagningskök.

Om utmärkelsen ”Skola för hållbar utveckling”

Skolverkets utmärkelse ”Skola för hållbar utveckling” lyfter hur en skola eller förskola arbetar på ett framgångsrikt sätt med hållbar utveckling och de globala målen i Agenda 2030.