9 snabba och enkla recept efter skolan och förskolan

Recept med matglädje

Efter en lång dag kan det ibland vara svårt att hitta ork och inspiration att laga mat, dessutom ska barnen gilla det och det ska vara nyttigt. Här kommer idéer på snabba, roliga, men framförallt goda recept att snabbt slänga ihop till barnen efter skola och förskola. Middagar och mellanmål. Maträtterna kombineras ofta med en snabb, god och nyttig sallad.

Livsmedelsverkets hemsida kan man läsa: ”Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas optimalt. Den andra är att ge barnen bra matvanor och matglädje.” På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om tips och råd vad gäller bra och näringsrik mat.


Vegolasagne för barn – med bara 5 ingredienser

Lasagne

Lasagne är ofta en maträtt kopplat till komplicerad matlagning som tar lång tid att göra, med mycket disk efteråt. Men detta recept är både enkelt och gott. Med en nyttig kålsallad till, blir barnen mätta och får i sig nyttigheter. Lasagnen blir också nyttigare ju mer grönsaker du har i.

Det här behöver du

  • Färska lasagneplattor (300g)
  • Olja eller smör att smörja formen med
  • Tjock tomatsås (med valfri smak ex basilika) på tetra eller burk (ca 500g)
  • Grädde eller creme fraiche (ca 2,5 dl)
  • Riven ost (500g)

Tips för de som vill ha mer grönsaker

Riv valfri grönsak i pyttesmå bitar och blanda in i tomatsåsen. Observera att bitarna ska vara så små att man knappt ser dem. Exempelvis:

  • Zucchini
  • Riven morot
  • Broccoli
  • Spenat

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Smörj en form med olja eller smör
  3. Varva färska lasagneplattor med kall tomatsås och grädde eller creme fraiche
  4. Avsluta med sås och ett lager riven ost
  5. In i ugnen i 15-20 min*, eller till osten har fått en fin gyllenbrun färg

*läs på lasagneplattorna hur mycket tid de behöver i ugnen

Enkel och nyttig sallad på 2 minuter

Denna sallad kan användas till alla möjliga maträtter. Det smakar som pizzasallad men är snabbare att göra eftersom du skär i stora bitar (så att det blir ungefär så stora som mariekex eller större) och är knaprigt och gott.

Det här behöver du

  • Ett halvt vitkålshuvud
  • Om du vill: olja, salt, vinäger och oregano

Så här gör du

  1. Skär stora bitar av en vitkål.
  2. Lägg i en stor skål.
  3. Om du vill, skvätt över lite (önskad mängd) olja och salta lite. Om barnen tycker om smaken av vinäger så kan du öven ha en liten skvätt vinäger och avsluta med en nypa oregano.

Tips på vad dina barn kan hjälpa till med

  • Varva lasagneplattor och såserna
  • Lägga på ost
  • Hälla på olja och salt på kålsalladen samt blanda runt

Äggmacka (recept för 1 macka)

Smörgås

En klassisk äggmacka kan uppskattas av både stora och små.

Det här behöver du

  • 2 rostbröd (fullkorn eller annat)
  • 1 ägg
  • Salt och peppar, ev. en nypa oregano
  • Smör
  • Valfri ost
  • Ketchup efter tycke och smak

Så här gör du

  1. Stek ett ägg och krydda med salt, peppar och ev. oregano
  2. Lägg så mycket ost som du önskar på ägget och vänta tills det smälter (vi tycker om ost så vi brukar ha två skivor eller en hel näve med riven ost)
  3. Om du vill: Vänd på ägget upp och ner så att osten är vänd nedåt. Det är så gott när osten blir knaprig. Stek tills osten har fått en gyllenbrun färg
  4. Rosta två bröd
  5. Bre bröden med smör
  6. Lägg ost-ägget mellan brödskivorna
  7. Dela mackan snett på mitten
  8. Serveras med ketchup om så önskas

Grönsaker / sallad

Detta behöver du (en eller flera)

  • Morötter
  • Gurka
  • Selleri

Så här gör du

Skala och skär upp morötter/gurka/selleri i stavar. Ett snabbare alternativ är att köpa minimorötter eller att skära gurkan i stubbar.

Tips på vad dina barn kan hjälpa till med:

  • Lägga på osten på ägget
  • Rosta brödet
  • Bre mackorna
  • Skära gurka i stubbar

Fruktsallad – vitaminbomb Fruktsallad

En härlig fruktsallad bidrar med vitaminer, mineraler och glada miner. Här kommer vår favorit i en härlig blandning.

Det här behöver du (2 eller fler av följande)

  • Kiwi
  • Äpple
  • Banan
  • Mango
  • Appelsin
  • Päron
  • Färska bär
  • Ananas
  • Vindruvor
  • Valfritt: Honung/söt yoghurt/musli eller dina favoritflingor/nötter/kokosflingor/

Så här gör du

Ta dina favoritfrukter eller bär skär i mindre bitar. Blanda i en skål. Klart!

Om du vill kan du ringla lite honung över, eller lägga till en klick söt yoghurt. Vi har haft crunchy müsli några gånger – mums! Se vad du har i kylen eller skåpen och låt fantasin flöda 🙂

Tips på vad dina barn kan hjälpa till med

  • Med en trubbig matkniv kan man dela kiwi, banan eller färska bär
  • Lägga i färska bär eller vindruvor
  • Äta på någon frukt i väntan på att det blir klart 😉
  • Blanda frukten

Bananpannkakor (2 pers) banan

En nyttigare version av pannkakor. De här små godbitarna är dessutom gluten- och laktosfria. Om du vill ha fler pannkakor är det bara att dubbla ingredienserna.

Det här behöver du

  • 2 ägg
  • 1 banan
  • 1 nypa salt
  • Smör eller olja att steka i
  • Valfri topping, tex smör, honung, socker, lönnsirap, blåbär, jordgubbar, mango eller grädde.

Så här gör du

  1. Mosa bananen i en skål (för lite tuggmotstånd kan du ha lite större bitar)
  2. Vispa ihop ägg, salt och bananröra till en smet
  3. Lägg i en klick smör eller olja i stekpannan
  4. Häll upp ca 0,5-1 dl pannkakssmet i stekpannan
    Plättar är lättast att vända då smeten ibland kan bli lite lös
  5. Toppa med valfri topping eller ät som de är!

Kom ihåg att steka på ganska låg värme under lång tid. Det är lägre värme än när man steker vanliga pannkakor så man får ha lite mer tålamod under stekprocessen.

Tips på vad dina barn kan hjälpa till med

  • Mosa banan med en gaffel
  • Blanda banan och ägg
  • Knäcka ägget?


Kycklinghamburgare, den enklaste sorten Hamburgare

Det här behöver du

  • Frysta, kycklingbröstfiléer (eller färska tunna filéer om du vill att det ska gå snabbare)
  • Hamburgerbröd
  • Ketchup

Ett eller flera pålägg

Du kan välja kombinationer med de grönsaker som barnen tycker om. Om du vet att dina barn tycker om gurka så kan du ta mycket gurka och strunta i de andra ingredienserna.

  • Salladsblad
  • Skivad tomat
  • Skivad gurka
  • Bostongurka
  • Skivad avokado
  • Skivad eller hackad lök
  • Senap
  • Hamburgerdressing
  • Majonäs
  • Ost

Så här gör du

  1. Låt kycklingfileerna tina i kylskåpet (detta kan du förbereda dagen innan)
  2. Stek kycklingfileerna i pannan tills de är genomstekta, krydda med salt och peppar och ev lite paprika
  3. Rosta bröden (i en rost eller i ugnen)
  4. Lägg kycklingfileerna i bröden
  5. Lägg till det som önskas av topping/pålägg/sallad

Potatissoppa och vitlöksbröd (4 pers)Skål med soppa

Soppan är mild och bra för de som inte är så vana vid att äta soppa. Se till att mixa så att soppan blir helt slät.

Det här behöver du

  • 5-6 medelstora potatisar
  • En tredjedels purjolök
  • Salt och peppar
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • ½-1 dl grädde

Behöver för vitlöksbrödet

  • Bröd
  • Olivolja/smör
  • Vitlök efter tycke och smak
  • Salt och ev. peppar och/eller oregano

Så här gör du soppan

  1. Skala potatisarna och skär i mindre bitar
  2. Skär purjolök i bitar, skölj väl så att det inte är smuts kvar mellan bladen
  3. Lägg ner potatis, purjolök och grönsaksbuljong i en kastrull med ca 1 liter vatten
  4. Koka upp och låt koka till dess att potatisen är jättemjuk, ca 15 min
  5. Mixa slät med stavmixer
  6. Smaka av med salt, peppar och grädde

Så här gör du vitlöksbrödet (medan soppan kokar)

  1. Ta det bröd du har hemma (rostbröd fungerar utmärkt)
  2. Bre på olivolja eller smör
  3. Skär vitlök i tunna skivor eller pressa vitlöken
  4. Sprid ut på vitlöken på brödet (ev krydda med salt, peppar och oregano)
  5. In i ugnen på 220 grader tills dess de fått färg


Carbonara för lata dagar Spaghetti

Få ingredienser – snabbt och gott resultat!

Det här behöver du

  • Pasta (ex no1 spaghetti eller tagliatelle)
  • Bacon (cirka 1 paket för 2 minipersoner)
  • Äggula (en gula för varje portion)
  • Salt, peppar, och eventuellt lite persilja

Så här gör du

  1. Koka valfri pasta efter anvisningar på paketet, vi brukar föredra spaghetti
  2. Stek bacon tills dess det blir knaprigt
  3. När pasta och bacon är klara klipp baconen i mindre bitar om så önskas och blanda med spagettin
  4. Separera äggulan från ägget och blanda in i den varma pasta- och baconblandningen så att det blir krämigt
  5. Salt och peppar i önskad mängd (gärna med grovmalen peppar). För den som tycker om persilja så kan det vara gott att ha på.

Tips

Om du har lite grädde eller creme fraiche hemma så är det gott att blanda in i spaghettin också.

Tips på vad dina barn kan hjälpa till med

  • Blanda i äggulan och bacon i spaghettin

En snabbare variant av fredagstacos (4 pers) Taco

Om man tycker om att hacka grönsaker och diska små skålar så ger det en mysig stund tillsammans och kanske man även får i sig mer grönsaker. Men denna variant med färdigriven ost och majs på burk är väldigt uppskattad hemma hos oss och den är definitivt snabbare och lämnar mindre disk efter sig. Köp många små tomater så får barnen i sig nyttigheter ändå.

Det här behöver du

  • 500 gram köttfärs
  • Olja eller smör att steka i
  • 1 påse tacokrydda
  • Färdigriven ost
  • Majs på burk
  • Små tomater
  • 12 st tacoskal, hårda eller mjuka
  • Valfritt Tacosås, gräddfil

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hetta upp en stor stekpanna och bryn köttfärsen i lite matfett.
    Följ instruktionerna på tacokryddans baksida, det är oftast: tillsätt tacokrydda när färsen är genomstekt tillsammans med ett par matskedar vatten. Rör om och låt puttra i 2-3 minuter på låg värme.
  3. Värm tacoskalen i ugn eller micro i 2-3 minuter
    Om du värmer i ugn kan du lägga dem i folie så att de håller sig längre, om du värmer i micro kan du lägga dem i folie efter att du värmt dem.
  4. Öppna burkar/påsar och lägg upp majs, riven ost och små tomater på en stoor tallrik eller i en form (mindre disk!).
  5. Fyll tacoskalen med köttfärs, riven ost (så att den smälter lite) och avsluta med majs (samt valfria andra hackade grönsaker såklart).

Hemmagjord och nyttig glass som passar utmärkt som mellis Glass

På 3 ingredienser och 5 min kan du skapa en alldeles egen glass. Nyttig, fräsch, och fin!

Alternativ 1. Det här behöver du för glass med frysta bär

  • 1 banan (frysta bananskivor)
  • 2-3 dl valfria frysta bär
  • 2-3 matskedar mjölk (välj mandelmjölk, havremjölk eller annat alternativ för laktosfri glass)

Alternativ 2. Det här behöver du för glass med chokladsmak

  • 2-3 bananer (frysta bananskivor)
  • 2 matskedar kakao
  • 2-3 matskedar mjölk (välj mandelmjölk, havremjölk eller annat alternativ för laktosfri glass)

Valfri topping (en eller flera)

  • Kokosflingor
  • Hampafrön
  • Chiafrön
  • Hackade mandlar eller andra nötter
  • Vispad grädde

Förberedelser dagen/kvällen innan
Skiva banan och lägg i fryspåse i frysen

Alternativ till förberedelser
Köp ”smoothiemix” i affärens frysdisk

Så här gör du

  • Blanda dina frysta bananer (och bär/kakao) samt mjölk i en mixer och mixa på låg fart till dess allt är en enda slät röra.
  • Lägg upp i en skål

Klart! Ät upp genast innan den smälter.

Tips på vad dina barn kan hjälpa till med

  • Skära upp bananen i skivor och frysa in dagen innan
  • Lägga ner ingredienserna i mixern

Den goda måltiden på Dibber

För att ha nyfikna, glada och pigga barn/elever varje dag behöver vi servera en god måltid, men en god måltid är mycket mer än den mat våra barn/elever får på tallriken. Det handlar också om till exempel goda råvaror, god kunskap, god miljötanke och en god upplevelse kring maten. 

Den goda måltiden är ett gemensamt koncept för alla Dibbers skolor och förskolor i Sverige, som tagits fram i tätt samarbete med pedagoger och kockar från våra verksamheter.