Lärande och lek för framtiden

Välkommen till Dibbers förskolor i Sollentuna kommun! För oss är det viktigaste att barnen ska få bekräftelse varje dag. Vår personal tar varje barn på allvar och är lyhörda för barnens tankar. Våra erfarna pedagoger ser till att barnen får leka och lära i ett tätt samspel och ett fokus på att barnen kan själva. Barnen på våra förskolor ska lyckas med något varje dag och få känna stolthet och glädje. 

Välj en av våra förskolor i Sollentuna


Söka förskola i Sollentuna 

Alla barn i Sverige mellan ett och sex års ålder har rätt till en förskoleplats, men vid sidan om de lagstadgade kraven har de olika kommunerna olika regler. Här går vi igenom vad som gäller speciellt i Sollentuna kommun. 

I Sollentuna kan du ställa ditt barn i kö till förskolan vid tre månaders ålder. För att dina chanser till en plats ska öka är det rekommendabelt att utnyttja den möjligheten. Det enklaste sättet att söka plats på förskola i Sollentuna är att använda kommunens e-tjänster. 

Barn som är folkbokförda i Sollentuna kommunen kan också placeras i en annan kommun. Det är vårdnadshavaren som ska ordna den placeringen. 

Ansökan till förskola steg för steg 

 • Välj maximalt fem alternativ. Första steget är att ta reda på vilka förskolor som fungerar bäst för ditt barn och familjens situation. Du kan söka på upp till fem förskolor.
 • Ansök med BankID eller e-legitimation på Sollentuna kommuns e-tjänst. Kötiden beräknas från datumet då ansökan kommer in, tidigast tre månader efter barnets födelsedatum. 
 • Erbjudande om placering. När du erbjuds plats kan du svara ja eller nej och välja att stå kvar i kön eller inte. 
 • Lämna in schema. Hur mycket tid barnet ska tillbringa på förskolan bestäms främst av vårdnadshavarna arbets- eller studietider. Meddela därför hur schemat ser ut till verksamheten. 
 • Inkomstuppgifter. Vårdnadshavarna sammanlagda inkomst avgör om ni ska betala maxtaxa eller en lägre avgift. 

Förskola Sollentuna – vår pedagogik

På Dibbers förskolor ska alla barn känna sig bekräftade och tagna på allvar. Lekfullt lärande, samspel och självständighet är grunden för vår förskoleverksamhet. Barnen ska få lyckas med någonting varje dag – den glädjen är guld värd. 

Hjärtekultur på förskolan i Sollentuna

På våra förskolor i Sollentuna lägger vi grunden för att barnen ska lära för livet. Barnen ska få en rolig, trygg och lärorik utbildning som utgår från en helhetssyn på barnens specifika behov. 

Vårt arbete med barnen grundas i det pedagogiska konceptet Hjärtekultur. Det sätter sin prägel allt från det pedagogiska arbetet till personalpolitik och mötet med barnens föräldrar. 

Vårt arbete med Hjärtekultur syftar till att stärka barns känsla av egenvärde, deras sociala samspel, empati och känsla av trygghet. Hjärtekulturen är del av en bra inlärningsmiljö som barnen dagligen möter om som ska leda barnen till utveckling, lek, lärande, hälsa och trivsel. 

Förskola Sollentuna – lärvännerna

Hjärtrud ser till att alla barn blir en del av gemenskapen. Empati, hjälpsamhet och förmåga att hantera konflikter är hjärtefrågan. 

Ute-Ugo gillar frisk luft och vill att barnen ska få uppleva skog och mark och lära sig att respektera naturen och uppleva naturglädje

Lek-Levi gillar lekar som utmanar och stimulerar barnens fantasi och motorik samt förmåga att samarbeta med andra personer och lösa problem.

Alfabeta har språket i fokus, älskar rim och ramsor, böcker och sång och inspirerar barnen att utveckla språket och lära sig nya ord och uttryck. 

Räkne-Reza älskar siffror och att och prova olika problemlösningar inom matematik. Lek och övning skapar förståelse för rum, tid och form, mönster, antal, ordning, tal och mycket mer

Rör-Else ger barnen rörelseglädje och vill utveckla barnens intresse för alla former av fysisk aktivitet och bra, näringsriktig mat. 

Kreativa vill att alla barn ska få vara kreativa och känna skaparglädje. Måla, sjunga och dansa är några av Kreativas favoriter. 

Vanliga frågor om förskolan

Får jag stå kvar i förskolekön om jag tackar nej till en plats?

Du kan tacka nej till erbjudandet och ändå stå kvar i kön till högre rankade val. Men platsgaranti är då förbrukad.

Platsgaranti – vad innebär det?

Du är garanterad en plats i en kommunal förskola inom fyra månader från det datum då du ansöker om plats. Platsgarantin gäller dock inte i fristående förskolor. När man fått ett erbjudande är platsgarantin förbrukad oavsett om det handlar om en kommunal eller fristående skola. 

Får förskolan kräva att barnet tar med sig blöjor/frukt/matsäck?

Nej, dessa kostnader ska vara täckta. Att regelbundet be föräldrar att ta med sig exempelvis matsäck kan likställas med en extra avgift vilket inte är tillåtet enligt maxtaxans regler. 

Information om Sollentuna 

Aktiviteter för barn

 • Aktiv ungdom Sollentuna. Ett suveränt tips för dig med barn. Aktiv ungdom har kurser för barn och unga, bland annat musik, teater, målning, parkour, judo och annat.
 • Deepvalley Skatepark. Här finns alla möjligheter för barn och ungdomar att ha kul på brädan. Parken är 500 kvadratmeter stor med utmanande ramper och hinder. 
 • Laserfortet Häggvik.  Här finns massor med kul för barnen, bland annat Gokart, paintball och laserspel. Laserfortet rekommenderas från 5 år. 

Aktiviteter för familjen

 • Segla och paddla. Kanoter och kajaker kan du hyra både vid Rosjön och i Norrviken. I Edsviken anordnas kurser i segling och de lokala båtklubbarna hyr ut båtplatser. 
 • Besök en bondgård. Bögs gård på Järvafältet är öppet för besökare och turister. Här finns alla djur du förknippar med bondgårdar som grisar, kor, getter, hästar och höns. 
 • Sollentuna simhall. I simhallen finns utrymme för lek, motionssim och rekreation. Här finns flera bassänger, möjlighet till simhopp samt gym, bowling och en restaurang. 

Vill du veta mer om våra förskolor i Sollentuna?

Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret för att beställa mer information om Dibbers förskolor i Sollentuna.