Inskolning/introduktion på förskolan Dibber

När ditt barn börjar förskolan 

Information om introduktion på Dibber förskolor 

Våra förskolor organiserar introduktion för barn på olika sätt eftersom vi tar hänsyn till varje barns behov. I kommunikation med förskolans personal gör du/ni som vårdnadshavare en plan för just ert barns introduktionsperiod.  

Din roll som vårdnadshavare – en aktiv introduktion 

En aktiv introduktion för dig som vårdnadshavare innebär att du är delaktig i att introducera ditt barn till utbildningen och till gruppen.  

Du är viktig eftersom det är tillsammans med dig som barnet möter förskolans rutiner och utbildning för första gången. Det är du som tar hand om ditt barn under introduktionen, byter blöja, tröstar, hjälper till vid av- och påklädning, vid maten, toalettbesök, vilan och i de dagliga rutinerna/aktiviteterna. 

Eftersom barnet läser av dig som vårdnadshavare så är din inställning till förskolan viktig, en bejakande attityd hjälper ditt barn att känna sig tryggt. 

Visa gärna intresse för barnets blivande kamrater och vår utbildning. Ställ gärna frågor!  

Var noga med att, tillsammans med personalen, visa barnet var det har sin hylla, sko-, samlings-, sov- och matplats. Att hitta rätt hjälper barnet att skapa struktur i den nya miljön. 

Kom ihåg 

• ta alltid kontakt med någon av pedagogerna då du lämnar och hämtar ditt barn    

• hjälp oss genom att stänga grindar och dörrar   

• lämna aktuella telefonnummer, så att vi på förskolan har möjlighet att nå dig/er  

• informera oss om eventuella allergier och överkänslighet hos ditt barn 

Hur lång är introduktionen? 

Den första delen av introduktionen kan pågå mellan 3 dagar och en vecka, men det innebär inte att den är klar. Räkna med att korta ner barnets tider den andra veckan och var tillgänglig efter barnets behov.   

Pedagogernas roll  

Pedagogernas roll är att leda och presentera förskolans utbildning samt att grundlägga kontakten med ditt barn.  

Den första tiden arbetar vi med att förankra vardagens rutiner som till exempel umgängesregler i förskolans lek- och lärmiljöer. Det skapar trygghet att veta vad som ska hända och varför. Vi bjuder in barnet att delta i rutiner såsom samling, lunch och vila, om så bara för en liten stund.  

Bra att känna till 

Unikum 

Unikum är förskolans digitala lärplattform. Där dokumenteras ditt barns lärande och utveckling. Förskolans använder även Unikum för information till vårdnadshavare. När ditt barn börjar förskolan får du introduktion i verktyget. Det är viktigt att du är aktiv i Unikum och håller dig uppdaterad. 

Vilka tider gäller för ditt/dina barn 

Vi behöver veta vilket schema som gäller för ditt/dina barn för att kunna organisera utbildningen på bästa sätt. Uppge därför de tider som barnet kommer att vistas på förskolan i systemet Tempus. I Tempus lämnar du som vårdnadshavare schemauppgifter för ditt barn samt gör frånvaroanmälan. Vårdnadshavare får introduktion i Tempus i samband med barnets introduktion på förskolan.

Särskilt stöd 

Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling ska ges det stöd som deras speciella behov kräver. 

Om det genom uppgifter från förskolans personal, ett barn eller ett barns vårdnadshavare eller på annat sätt framkommer att ett barn är i behov av särskilt stöd, ska rektorn se till att barnet ges sådant stöd. Dibber har en gemensam rutin för arbetet med särskilt stöd. Barnets vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta vid utformningen av de särskilda stödinsatserna.  

Barn som någon gång under sin förskoletid behöver extra stöd i sin utveckling kan av kommunen beviljas resurser för detta.  Ansökan görs av rektor på enheten i samverkan med föräldrarna.  

Samverkan 

Samverkan med dig som vårdnadshavare är mycket viktig för oss. Vi strävar efter att ha en öppen dialog som syftar till att du och ditt barn ska trivas hos oss. Under introduktionsperioden läggs grunden för vårt fortsatta samarbete. Vi har olika former för samverkan, bl.a.:  

• Vårdnadshavar-/föräldramöte  

• Utvecklingssamtal   

• Andra lokala aktiviteter för barn och vårdnadshavare    

Om ditt barn blir sjukt 

Vi vill att du sjukanmäler ditt barn i Tempus.

Om barnet insjuknar på förskolan ska barnet hämtas så snabbt som möjligt. Det är därför viktigt att du/ni har lämnat aktuella kontaktuppgifter. 

På blanketten kontaktuppgifter kommer/har du fyllt i eventuella allergier eller annat som är bra för oss att känna till. Där finns också möjlighet att fylla i telefonnummer till annan vuxen som vi kan ringa till vid akuta fall eller om vi inte får tag på dig som förälder.  

Förskolans pedagoger utgår från barnens allmäntillstånd. Det är viktigt att barnen är så friska att de orkar delta i dagens inne- och uteaktiviteter.  Om du är osäker kan du alltid rådfråga pedagogerna på din avdelning.  

För mer information om smitta, läs: ”Smitta i förskolan” från Folkhälsomyndigheten, på följande adress: https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/ce1e1725dbce45729497efd496ac9d24/smitta-i-forskolan-utbildningsmaterial-2009-126-231.pdf